Smenjen Branislav Rankić

Sa 21 glasom za i 1 protiv na današnjoj sednici Skupštine opštine Bor smenjen je dosadašnji predsednik opštine Branislav Rankić. Odbornici SRS nisu glasali. Osim predsednika opštine, smenjena je i predsednica Skupštine Zlata Marković.

branislav-rankic-2008

Smenu Branislava Rankića i Zlate Marković iniciralo je 19 odbornika DS-a i Vlaške demokratske stranke Srbije (VDSS), ali i sada već bivši saveznici radikala, odbornici „Koalicije za Bor – Boško Ničić“ i koalicije okupljene oko DSS-a. Socijalisti nisu potpisali inicijativu, ali su glasali za smenu Rankića i učestvovaće u novoj vlasti.

Po automatizmu sa opozivom predsednika opštine smenjuje se i njegov zamenik, kao i kompletno Opštinsko veće.

Smatra se da je do raspada dosadašnje skupštinske većine došlo nakon sukoba na relaciji Branislav Rankić – Saša Mirković koji obavlja funkciju predsednika Upravnog odbora Radio Televizije Bor. Mirković nije bio zadovoljan sredstvima koja su bila odvojena rebalansom budžeta za RTV „Bor“ posle čega je otpočeo medijski rat sa Rankićem.

Branislav Rankić je prvi put na vlast došao u junu 2006.godine kao kadidat Srpske radikalne stranke kada je u drugom krugu ubedljivo pobedio Darka Mihajlovića koga je predložila grupa građana „Živim za Bor“.

Posle lokalnih izbora održanih maja ove godine, Rankić je dobio podršku  21. odbornika za nastavak daljeg vođenja gradom.

Srđan Marjanović novi predsednik opštine Bor?

Dogovorom unutar nove koalicije odlučeno je da kandidat za predsednika opštine Bor bude Srđan Marjanović, predsednik borskog DS-a. Ostala mesta u opštinskoj vlasti biće podeljena na osnovu broja odborničkih mandata. SPS-u sleduje mesto zamenika predsednika opštine, VDSS-u mesto predsednika skupštine, a Koaliciji za Bor – potpredsedničko mesto u skupštini.

G17 plus u opštinskom veću

Kako WT „Bor 030“ saznaje, pored članica koalicije u opštinskom veću biće zastupljena i stranka G17 plus, iako na lokalnim izborima u Boru nije prešla cenzus. Ovakvu odluku su koalcioni partneri doneli zbog činjenice da G17 plus „drži“ jako bitna republička ministarstva za opštinu Bor.