Spaskovski: RTB bez dodatnih ulaganja dostiže preradu pola miliona tona koncentrata

6
48

U Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor se nadaju da će podići prerađivačke kapaciteta sa projektovanih 400 na 500 hiljada tona koncentrata godišnje. Jedan od raloga za optimizam leži u dobrim rezultatima postignutim od početka godine.

blagoje-spaskovski-nova-topionica

Dnevna prerada 1.402 tone koncentrata i proizvodnja 264 tone anodnog, odnosno 250 tona katodnog bakra i 1.040 tona sumporne kiseline u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor pokazala je (20. marta) da projektovani kapacitet novih pirometalurških postrojenja sa 400 hiljada tona koncentrata godišnje može bez ikakvih modifikacija i dodatnih ulaganja biti povećan na pola miliona tona!

Podizanje projektovanog kapaciteta za 100 hiljada tona koncentrata, odnosno za 25 odsto, oborilo bi režijske troškove za makar 15 procenata, tvrdi generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

“Verujem da se kapacitet nove topionice može drastično povećati! Nova fleš-peć, siguran sam, može da prerađuje 600 hiljada tona koncentrata godišnje, a uz sitne investicije i da dostigne 800 hiljada tona. Potvrdu mogućnosti dupliranja kapaciteta imamo u susednom Pirdopu jer je projektovani kapacitet tamošnje topionice 500 hiljada tona. Bugari su ga najpre podigli na 600 hiljada, potom na 700, a onda i na 800 hiljada tona. Tada su investirali u novu sušaru i sada su na milion tona koncentrata godišnje. Smatram da to možemo i mi, a projektni zadatak povećanja kapaciteta doneo bi nam bolji tok novca (cash-flow). Pritom bi nam podizanje projektovanog kapaciteta za 25 odsto oborilo i režijske troškove za najmanje 15 odsto”, kaže Spaskovski.

Povećanje godišnjeg kapaciteta prerade za 100 hiljada tona podrazumeva preispitivanje i obezbeđivanje svih preduslova za to, a oni, dodaje prvi čovek Basena – postoje.

“Imamo dovoljno prostora za smeštaj sumporne kiseline, dovoljno mesta u elektrolizi i dovoljno tečnog kiseonika. Nedostaju nam lonci za šljaku i to je jedina slaba tačka u ovom trenutku. Ali, u aprilu nam stižu dva, a u maju još dva lonca, pa prepreka za veću preradu nemamo. Uz to, još u februaru smo postigli projektovano iskorišćenje – i vremensko i na metalu – i time dokazali vrhunske performanse novih metalurških postrojenja. Takođe, pokazali smo da sa lakoćom dostižemo projektovani kapacitet prerade od 1.200 tona suvog koncentrata dnevno jer smo još pre mesec dana zabeležili visoko vremensko i iskorišćenje na metalu. Idemo dalje, vreme je da pokažemo da umemo i mi ono što naši susedi u Bugarskoj već rade”, ističe Spaskovski.

Prosečna dnevna prerada je, podsećanja radi, u januaru bila 890 tona koncentrata, pa proizvodnja nije premašivala 170 tona anoda i 880 tona sumporne kiseline. Početkom februara, dnevna prerada ustalila se na prosečnih 1.200 tona koncentrata, a proizvodnja na 230 tona anodnog bakra i oko hiljadu tona sumporne kiseline. Od tada rezultati iz dana u dan bivaju sve bolji, pa aktuelna prosečna dnevna prerada 1.220 tona koncentrata i proizvodnja 240 tona anoda i 1.020 tona monohidrata često ima „pikove“ koji preradu odvedu preko 1.400 tona koncentrata na dan, kao juče, a u novoj fabrici sumporne kiseline se ponekad na dan proizvede i 1.200 tona monohidrata.

Rezultate prerade i proizvodnje u novoj topionici prati i dugoočekivano čisto nebo nad gradom jer je emisija sumpor-dioksida danas daleko ispod dozvoljenih granica. Ekološku komponentu posebno su nedavno pohvalili i nezavisni inženjeri iz Amerike koje je kanadska EDC banka angažovala radi provere opravdanosti njihove kreditne linije. Sveobuhvatna kontrola podrazumevala je proveru tehničko-tehnoloških, ekoloških i ekonomskih aspekata nove topionice.

(Kolektiv / Bor030)6 KOMENTARA

  1. ADIOS RONALDO. NOVI UPRAVLJACI RTB-om DOLAZE .Jer je neophodan NOVI NACIN UPRAVLJANJA RTB-om Bor. Pise lepo na OVOM ISTOM portalu BorO30. ADIOS RONLDO.

  2. Sram vas bilo vi sto pisete ovaki komentari Sosa je poceo da izvuce Bor iz blato kao feniks ptica sto se vraca.Spaskovski je spasio rudnik i sve njihovu decu da rade i plate dobre da imaju.Jos samo da se obracuna sa neposlusni operateri i Bor ce da bude kao Fort Knox sa toliko zlato da bogati ima da budu u ovaj grad.I mi rudari ljeb od devet kore jedemo ko hoce da se menja s nama?

  3. Ma dokle bednice toliko lazi za investicije koje su propale! Sta ces podici? Koju proizvodnju povecati i cime? Koncentrat siromasan, tehnologija nove peci iziskuje bogate koncentrate bakrom i ti to dobro znas, obamnjujes trulezu, hranis ih besplatnim burekom za slikanje, pretis otkazima za slucajno izrecenu istinu, branis vlast, kupujes glasove, RTB radi silom i to natezanje puca i iziskuje havarije a onda dodatne investicije, prodajes unutar RTB-a pogone koji su sada bivsi sklop RTB-a, svoje ceifove uzivas u kafanama u narodnom seoskom stilu, opijas se monstrume, voda ti je nepoznata hemija. Na kvarno si Aleksandru navukao bedu na vrat pa sad propadnite zajedno. GADAN SI BRE BLAGOJE SKROZ. Ima li sta u tebi od karaktera coveka ili samo razvucena slina na putu razvoja onog istinskog. Bor je mrtav grad. Hvalis se po nekom pozorisnom prestavom, koncenrtom i muralom na zidu koji se vidi samo ako ti neko pokaze da ga ima. LAZES BESKORISNI LUPEZU! Posle IBORA SLEDI PRODAJA RTB-A I SVI ZNATE I SVI BESKRUPULOZNO LAZETE NAROD PACOVI.

  4. A RTB da propadne sa jedva 2000 radnika ne racunam one u kancelarijama, a EPS i SRBIJAGAS ultra propale i prezaduzene firme da opstanu?U EPSu ima 32000 radnika od toga vise od 10000 visak a mi ne trazimo 1500 evra po godini staza kao oni.Ima li pravde?Sta sa onima koji su svojim rukovodjenjem upropastili te firme.I zasto nema vise posla umesto viska radnika?Ko vlada Srbijom?I dosta vise vi sa zlobnim komentarima kako vas nije sramota da secete granu na kojoj sedite?

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime