Tehnička škola u Boru uspešno završila projekat o inkluzivnom obrazovanju

Tehničke škole u Boru i Nišu su jedine dve srednje škole u Srbiji koje su učestvovale u međunarodnom projektu „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“. Povodom uspešnog završetka projekta, radni tim je predstavio kolektivu, učenicima i roditeljima svoje celokupno dvogodišnje zalaganje.

ikluzivno-obrazovanje-ts

„Inkluzija je bilo koja uključenost učenika u redovne škole nezavisno od socio-ekonomskog i nacionalnog statusa, gde su takođe uključena i talentovana deca. To je pristup jednom inkluzivnom obrazovanju i pristup svakom učeniku ponaosob, kako bi mu pružili neki vid podrške da još bolje napreduje i da pomognemo onima koji su sa slabijim postignućem u obrazovanju“, rekla je Sonja Glišić, koordinator rada tima projekta, inače profesor matematike i fizike.

Zajednički projekat EU/SE regionalne podrške inkluzivnom obrazovanju u Jugoistočnoj Evropi je krenuo 2013. godine a završen je 30. novembra ove godine. Učestvovalo je 49 škola iz Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije.

inkluzija-tehnicka-skola

Na projektu iz Srbije je učestvovalo 7 škola, od kojih samo dve srednje – Tehničke škole iz Bora i Niša.  Opšti cilj bio je poboljšanje socijalno uključivanje i socijalna kohezija u regionu promovisanjem inkluzivnog obrazovanja i obuke.

„S obzirom da u našoj školi ima 40 odsto učenika koji su iz okolnih sela i koji svakodnevno putuju, projektom smo im obezbedili prostor u kome će učiti, raditi domaće zadatke, raditi na računaru ukoliko nemaju te uslove kod kuće, dok čekaju prevoz“, izjavila je Sonja Glišić.

ikluzivno-obrazovanje-ts-2

Društvena uključenost, odnosno socijalna inkluzija, najčešće se vezuje za obrazovni sistem, odnosno za uključivanje dece sa smetnjama u razvoju u redovne škole. Da bi se to obezbedilo, neophodno je prilagođavanje metoda rada u školama, prilagođavanje školskog prostora, pripremiti drugu dece i njihove roditelje i stalno stručno usavršavanje nastavnika, kao i podizanje njihovih kompetencija. Preduslov uspešnog uključivanja dece u škole i u život društvene zajednice jesu lokalni servisi podrške koji podrazumevaju spektar usluga u lokalnoj zajednici koje doprinose potpunom uključivanju dece i odraslih sa hendikepom, odnosno,invaliditetom u život.