Tribina o položaju starijih žena u Boru

Starije žene u Srbiji su u znatno lošijem položaju nego muškarci istih godina, a da bi se to promenilo potrebno je da same žene promene svest i da se same izbore za svoj povoljniji položaj u društvu, zaključak je istraživanja čiji su rezultati prezentoivani na tribini u Narodnoj biblioteci u Boru.

Udruženje građana „Snaga prijateljstva – Amity“ iz Beograda i udruženje građanki „FamPlatz“ iz Pančeva realizovali su u toku prošle i ove godine istraživanje o položaju starijih žena u Srbiji, kao i njihovom učešću u društvenom i političkom životu.

„Zaključak je, na žalost, da su starije žene u Srbiji u mnogo nepovoljnijem položaju nego muškarci istih godina, ali i u odnosu na mlađe žene i sve ostale starosne grupe. Skoro 86 odsto starijih žena se izjasnilo da društvo ne vodi dovoljno računa o njihovim potrebama, a kao najveći problem same žene ističu loš socijalno ekonomski položaj u odnosu na muškarce. Više od 145.000 žena u Srbiji je van penzionog fonda, dok je 25.000 starijih muškaraca u istom takvom položaju. Šta vam to govori? Da su žene mnogo više odbačene od sistema, da imaju manje penzije, a mnoge od tih starijih žena su radile u fabikama uporedo sa muškarcima, a potom kući obavljale dodatne poslove, i to u periodu kada nije bilo veš mašina, mašina za sudove i slično. Sve su to stvari koje ukazuju na težak položaj starijih žena“, rekla je Nadežda Satarić, socijalni radnik i predstavnik udruženja.

Satarićeva je dodala da je u cilju neutralisanja takve situacije pokrenuta inicijativa da se pri svim lokalnim samoupravama u Srbiji formiraju saveti za starije osobe u koje bi bile uključene i same starije žene, kao i da se u okviru kvote od 40 odsto žena u parlamentu utvdi obaveza da određen broj žena mora da bude u trećem dobu.

Tribina je okupila dvadesetak starijih žena iz Bora i okoline koje su imale priliku da čuju sve ove informacije, ali i da saznaju na koji način da pokrenu određene promene.

Jako sam zadovoljna programom tribine, ali ne i informacijama koje smo čule o statusu nas starijih žena. Žao mi je kada čujem u kakvom su položaju mnoge žene mojih godina, i da bismo to promenile, moramo da se organizujemo, da preko naših udruženja osnažimo žene da javno kažu šta imaju i da se javno bore za svoja prava. To je jedini način da nešto promenimo. Lično ću svojim koleginicama u Aktivu žena penzionera u Boru preneti sve ove informacije i potaknuti da zajedno radimo na poboljšanju našeg položaja“, rekla je Zorica Nikolić, penzionerka iz Bora.