U Boru nema zaraženih koronavirusom, hospitalizovana Kineskinja nema respiratornih infekcija [VIDEO]

U Boru nema zaraženih novim koronavirusom, kazala je danas dr Tanja Žikić demantujući natpise na društvenim mrežama.

Načelnica internističkog sektora borske Opšte bolnice, dr Tanja Žikić demantovala je danas navode na društvenim mrežama da je izvesna kineska državljanka obolela od koronavirusa i da je od toga i preminula.

„Mi u Boru, za sada, nemamo osobe koje zadovoljavaju kliničke i epidemiološke kriterijume da su oboleli ili zaraženi koronavirusom“, bila je eksplicitna doktorka Žikić.

Dr Žikić je istakla da je Kineskinja primeljena u bolnicu i da je žena boravila u Kini pre pojave virusa, te da se žena leči od neuroloških problema.

„Ona uopšte nije imala respiratorne, već neurološke probleme i kod nas je na neurologiji. Uzorci se inače uzimaju kada lekar utvrdi da pacijent zadovoljava kriterijume, odnosno kad se zna da je boravio u zaraženim područjima ili da svojim kliničkim karakteristikama izazove sumnju da se o tome radi“, istakla je dr Žikić.

Borska Opšta bolnica je, dodala je dr Žikić, spremna za eventualnu pojavu virusa. Postoje protokoli prijema pacijenata zaraženih koronavirusom, pa u slučaju da se kod nekog i posumnja da je oboleo, ta osoba će, budući da Bor nema infektološko odeljenje, biti upućena u zaječarsku bolnicu.