U Boru obeležen Svetski dan hrane

Svetski dan hrane ove godine je obeležen pod sloganom „Promenimo budućnost migracija – unapredimo bezbednost hrane i poljoprivredni razvoj“. U skladu sa tim i ove godine je borska Tehnička škola organizovala prigodan program u borskoj Narodnoj biblioteci.

„Svake godine u saradnji sa Društvom mladih istraživača organizujemo obeležavanje ovog dana, jer školujemo pekare i prehrambene tehničare. Hrana i ishrana su uvek aktuelne teme. Skrećemo pažnju na upotrebu štetnih aditiva, ali i na reciklažu hrane. Mnogo hrane se baca, a to nije dobro. Sav taj otpad se može iskoristiti na mnoge zanimljive i korisne načine, istakla je Nada Stošić“, profesorka prehrambene grupe predmeta u Tehničkoj školi.

Aditivi i pojačivači ukusa su jako štetni po zdravlje čoveka i treba što manje koristiti hranu u kojoj se nalaze ove materije.

„Pojačivači ukusa se nalaze u brzoj hrani i gaziranim pićima, koje mladi mnogo konzumiraju. Želimo da prihvatite naš savet i da manje konzumirate ovu hranu koja izaziva alrgijske reakcije, a a ove supstance mogu doprineti i mnogim kancerogenim oboljenjima, kaže Veljko Pelić“, učenik Tehničke škole u Boru.

Veliki broj stanovnika u svetu gladuje, a ovogodišnja tema baš treba da podseti da su i migracije stanovništva doprinele da imamo sve manje hrane.

„Dobro je da se javnost osvesti i da obrati pažnju na problem sve manje količine hrane na našoj planeti. Ovakve tribine su jako dobre jer sami učenici ukazuju na probleme koje će i njih mučiti u budućnosti. Pored ovoga, ove večeri smo pokrenuli inicijativu za formiranje Naučnog kluba učenika u ovoj školi. Dogovorili smo sa nastavnicima i direkotorom da učenike koji su motivisani da razvijaju svoje veštine u prezentaciji nauke uključimo u taj klub i u projekte koje realizujemo“, kaže Nataša Ranđelović iz Društva mladih istraživača u Boru.

I ovom prilikom priređena je degustacija prehrambenih proizvoda koje su učenici Tehničke škole pripremilio zajedno sa svojim nastavnicima.

Svetski dan hrane se u svetu i kod nas obeležava od 1981. godine.

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Tekst je deo projekta „Borski omladinski žurnal“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]