U Boru obeležena godišnjicа primirja u Prvom svetskom ratu

Kod Spomenika poginulim srpskim i francuskim vojnicima u ratovima od 1912 do 1918. godine održana je centralna gradska ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Ceremonija je počela, simbolično, tačno u 11 sati, kada je nastupilo primirje potpisano u 11. novembra 1918. godine u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u Kompjenju u Francuskoj.

Polaganjem cveća i venaca počast su odali predstavnici Grada Bora, Društva za negovanje slobodarskih tradicija, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1918. godine, Saveza rezervnih vojnih starešina, predstavnici Socijalističke partije Srbije i Aktiva žena penzionera.

Delegaciju Grada Bora predvodio je Saša Mladenović, pomoćnik gradonačelnika, koji je istakao da je 11. novembar veliki dan za Srbiju zbog časne i pravedne borbe za slobodu, ali i patnje Srpskog naroda koji pretpeo tokom ratnih godina.

 

„Danas sa ponosom obeležimo veliki dan za svet a posebno za Srbiju, zbog hrabrosti, zbog Srpske časne borbe jer se nikada nije predala, zbog žrtvovanja i patnje Srpskog naroda i vojnika, ljubavi ka svome rodu i Državi i volje da pobedi daleko jačeg neprijatelja. Stojednu godina stara sećanja na golgotu i stradanja ljudskog roda u svetu podsećaju nas na to da današnji dan nesmemo zaboraviti već moramo ga obeležavati i sa ponosom čuvati uspomene i sećanja na pretke koji su živote dali za slobodu i verom da se neće ponoviti stradanja koja su se dogodila tokom Prvog svetskog rata“, kazao je Mladenović.

Svetislav Đurić iz Društva za negovanje slobodarskih tradicija Srbije u Boru podsetio je da je tokom Velikog rata oko 1.500 ljudu iz Bora i okoline izgubilo život, među kojima je bilo boraca u Timočkoj diviziji, ali i civila koji su masovno odvođeni u logore.

Кraljevina Srbija ratovala je protiv Austrougarske i drugih Centralnih sila od 28. jula 1914. kada joj je austrougarska vlada objavila rat pa sve do kapitulacije Austrougarske 3. novembra 1918. godine. Prve godine rata Srbija je potukla austrougarsku Balkansku vojsku. Naredne godine njena vojska suočila se sa Trojnom invazijom. Ne želeći da se preda srpska vojska se povukla preko Albanije. Evakuisana je na Кrf gde se odmorila, naoružala i reorganizovala. Odatle je prebačena na Solunski front gde je već 1916. godine zabeležila uspehe. Posle dugog zatišja borbe za probijanje fronta počele su septembra 1918. godine. Srpske i druge savezničke snage probile su front i ubrzo je Bugarska prinuđena na predaju. Srpska vojska nezadrživo je napredovala i 1. novembra 1918. oslobođen je Beograd. Zahvaljujući srpskim vojnim pobedama i diplomatiji stvorena je Кraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je nesrazmerno skupo platila: tokom rata izgubila je, procenjuje se, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60% muške populacije