U Boru oduzeto 25 dece

Za tri godine u Boru više od 40 prijava protiv roditelja zbog zanemarivanja dece. Šokirali se kada su naišli na gladnu, promrzlu i izujedanu bebu.

Napuštena decaU borskoj opštini u hraniteljskim i srodničkim porodicama trenutno je smešteno 25 dece, uzrasta od jedne do 14 godina, koji su bili žrtve zanemarivanja od strane bioloških roditelja – otkriva Mirjana Mitrović, v. d. direktora ovdašnjeg Centra za socijalni rad.

– Tokom 2009, pred Osnovnim sudom u Boru pokrenuli smo 10, a već naredne godine 13 postupaka za lišavanje roditeljskog prava – naglašava Mitrovićeva, uz napomenu da se podaci za prošlu godinu još uvek ažuriraju. – Centru za socijalni rad u Boru 2009. podneto je 24, a prošle godine 17 prijava zbog neodgovarajućeg roditeljskog staranja o deci.

Mitrovićeva objašnjava da je, imajući u vidu da Bor ima oko 55.000 stanovnika, ovo veliki broj dece koja su smeštena u srodničkim i hraniteljskim porodicama. Po njenim rečima, tokom 2011. godine bilo je oko 15 prijava zbog zanemarivanja dece, ali preciznog broja još uvek nema.

Naša sagovornica podvlači da se, kada je o prijavama protiv roditelja reč, najčešće radi o zanemarivanju dece, pri čemu posebno apostrofira da se mališani neodgovarajuće hrane, neguju, ne vode kod lekara, ne pohađaju redovno školu…

Pre izvesnog vremena, imali smo slučaj u jednom selu u okolini Bora da su roditelji totalno zapustili svoje jednogodišnje dete – nastavlja Mitrovićeva.
Beba je, kada je naša ekipa stigla na lice mesta, bila gladna i gotovo potpuno promrzla. Međutim, najgore od svega je to što je na telu imala nekoliko ujeda pasa, zadobijenih pošto su je roditelji ostavili samu i nezaštićenu u dvorištu!

Direktorka Centra za socijalni rad u Boru ističe da se, kada je reč o roditeljima koji zanemaruju svoju decu, najčešće radi o osobama sa psihičkim problemima ili o onima koji su registrovani kao uživaoci psihoaktivnih supstanci.

– Bilo je, tako, i slučajeva da takvi roditelji malu decu, uzrasta od tri do pet godina, koja su nesposobna da se sama staraju o sebi, ostave same kod kuće, bez ikakvog nadzora! Srećom, nije bilo tragičnijih slučajeva zbog takve nemarnosti – kaže Mitrovićeva.

Ona napominje da, u najvećem broju slučajeva, čak i kada se pokrene postupak za lišavanje roditeljskog prava, otac ili majka te dece uopšte i ne reaguju, budući da, ni emotivno ni psihički, nisu vezani za svoje potomstvo.

Sudstvo efikasno

Čim dobijemo prijavu, Centar za socijalni rad odmah reaguje i naše ekipe smesta izlaze na lice mesta – apostrofira Mitrovićeva. – Ukoliko procenimo da je stepen rizika visok, dete se odmah izdvaja iz porodice. U naredna tri meseca naši radnici rade sa ocem i majkom i, ako rezultata nema, odmah nakon toga pred sudom pokrećemo postupak za lišavanje roditeljskog prava. Moram da napomenem da je sudstvo u takvim slučajevima izuzetno efikasno.

(Večernje novosti)