29.7 C
Bor
23. juna 2021. | 13:01
Naslovna Vesti Društvo U Boru testiranja i antigenskim testovima, rezultati za 15 minuta

U Boru testiranja i antigenskim testovima, rezultati za 15 minuta

U borskoj kovid ambulanti u četvrtak je počelo testiranje na koronavirus brzim antigenskim testovima čiji se rezultati dobijaju za 15 minuta.

Antigenske testove, kao dijagnostički metod su sve rasprostranjeniji zbog brzine i činjenice da nije potrebna dodatna oprema za njihovu obradu već se dijagnostika vrši na licu mesta.

Prema poslednjem uputstvu, koje su nedavno dobile zdravstvene ustanove u Srbiji, antigenski testovi biće upotrebljavani kao alternativa PCR testovima kada je ili potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih.

Prema rečima dr Vesne Radosavljević, direktoke Doma zdravlja u Boru ovi testovi imaju visok nivo senzitivnosti, ali da će se raditi dodatna PCR testiranja ukoliko pacijenti imaju simptome.

“Validnost antigenskog testa je 98 odsto, što znači ako je test pokazao pozitivnost pacijent je pozitivan i tako se tretira. Ukoliko test pokaže negativnost, a pacijent ima simptome onda posle 10 dana radimo kontrolni PCR test”, kazala je dr Radosavljević.

Direktor borske Opšte bolnice u Boru dr Goran Joksimović dodao je da je pouzdanost antigenskih testova najveća ukoliko se rade do pet dana od pojave prvih simptoma infekcije.

U kovid ambulanti “Rudar” tokom jučerašnjeg dana urađeno je 146 pregleda, a 65 pacijenta su upućena na dalju dijagnostiku.

U protekla dva dana u Boru je potvrđeno 107 novih slučajeva zaraze koronavirosom, a prema zvaničnim podacima kod 493 osobe je virus aktivan. error: Sadržaj je zaštićen!