U četvrtak onlajn debata o aerozagađenju u Boru – “Ne mogu da dišem”

2
910

U okviru inicijative “Mladi protiv aerozagađenja”, koju sprovodi neformalna grupa mladih “Mladi menjaju”, u četvrtak 16. jula od 18 časova biće organizovana prva onlajn debata na temu aerozagađenja u Boru pod nazivom “Ne mogu da dišem”.

Foto: Bor030 arhiva

U debati učestvuju Ilija Đuričić, lider grupe “Mladi menjaju” i profesor hemije Slavoljub Kostić koji će pružiti širi osvrt na efekte povećanog nivoa aerozagađenja i njegove posledice, dok razgovor moderira Marija Pešić iz Asocijacije za razvoj grada.

Cilj debate je bolje upoznavanje, primarno mladih, sa problemom aerozagađenja koje intenzivno pogađa građane Bora poslednjih godina.

“Bor, kao rudarski grad, decenijama je suočen sa problemom aerozagađenja koje je delimično umanjeno rekonstrukcijom pogona Rudarsko-topioničarskog basena 2015. godine, ali je nakon preuzimanja rudarskog basena od strane kineske kompanije ZiJin aerozagađenje višestruko uvećano, što potvrđuju i zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine. Prema podacima agencije, samo u 2019. godini u Boru je 199 puta zabeležena uvećana vrednost sumpordioksida u odnosu na dozvoljene granice. Reakcije nadležnih institucija i gradskih čelnika na nezadovoljstvo građana i podatke koji potvrđuju aerozagađenje koje je često bilo karakterisano kao “opasno po zdravlje”, bile su blage i nisu dovele do pomaka u rešavanju problema aerozagađenja”, navode iz inicijative “Mladi protiv zagađenja”.

Zainteresovani mogu učestvovati u onlajn debati u četvrtak, 16. jula od 18 časova putem Google Meet platforme na ovom linku (za učešće u debati neophodno je korišćenje Gmail naloga).

Neformalna grupa “Mladi menjaju” okupila se septembra 2019. godine radi zajedničkog
pokušaja rešavanja problema aerozagađenja u Boru. Želja im je, kako kažu, da animiraju javnost, pruže predloge za rešavanje problema zagađenja, kao i da se kao građani aktivno uključe u rešavanje problema aerozagađenja.

2 KOMENTARA

  1. 😃…a za pocetak tog ukljucivanja gradjana….gradjani GRADA Bora bi trebali i nesto ovde i da napisu..😃 .Nebitno sta…😃 Da napisu..ono sto oni misle o ovom svom problemu …Jer Cacani su su zauzeti… Suboticani nezainteresovani .. Sapcani imaju svoje probleme ….Pancevci takodje svoje …Beogradjani su daleko ….itd… Znaci nema ko drugi..osim gradjana GRADA Bora……😃
    A licno ne vidim ni sta je tu nenormalno…ni stetno …D a Borani diskutuju o temi zagadjenja vazduha u GRADU Boru…u svom GRADU,u svojoj Srbiji ,u Evropi i 21.veku …I uopste ne vidim KO DRUGI o tome treba da diskutuje i bude aktivan ucesnik nalazenja nekog resenja …? Jupiterijanci ? Marsovci ? Da zastite zdravlje svojih malih zelenih Jupiterijanaca i svojih malih ljubicastih Marsovaca… dece i unuka…?? …Ili mozda negde i u necemu gresim…? I pozz.iz🚞

  2. Sramota prodato kinezima sve ! sramota za drzavu Srbije mi smo nista za kineze u Boru otrruju nas svacim umrecemo svi a drzava nista na to
    ! drugi u. drzavu nam komanduju prodata Srbija

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime