fbpx
Naslovna Vesti Društvo U Nišu otvorena laboratorija „Vatreno oko“ za koju je „Ziđin“ donirao pola...

U Nišu otvorena laboratorija „Vatreno oko“ za koju je „Ziđin“ donirao pola miliona evra

U Nišu je danas otvorena nova laboratorija za testiranje na koronavirus „Vatreno oko“ u čijoj je izgradnji sa pola miliona evra učestvovala kompanija „Ziđin“ (Zijin). 

Foto: srbija.gov.rs

Laboratoriju su otvorile predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

Vlada Srbije je u laboratorijuuložila oko 3,5 miliona evra, dok je 500.000 evra donirala kompanija Ziđin

Brnabić je istakla da će otvaranje ove laboratorije omogućiti još veći obuhvat testiranja, što će pomoći da iz ovog talasa epidemije koronavirusa izađemo mnogo otporniji i jači i da se bolje pripremimo za situaciju na jesen. „Vatreno oko“ u Nišu će dnevno moći da obradi oko 1.000 uzoraka.

Ona je podsetila na to da je ova laboratorija, pored one u Beogradu, jedina takve vrste u regionu i da je izgrađena u rekordnom roku, za tri meseca, zbog čega je, kako je naglasila, zadovoljna i ponosna, izrazivši pritom zahvalnost partnerima iz Kine na pomoći i donaciji opreme.

Foto: srbija.gov.rs

Premijerka je iznela podatak da su kapaciteti za testiranje od kada se prvi slučaj koronavirusa pojavio u Srbiji povećani 20 puta i da je do sada obrađeno 650.000 uzoraka, navodeći da je tokom jednog dana u julu bilo više testiranih PCR metodom nego u martu.

Tu se ne zaustavljamo i nastavljamo sa unapređenjem kapaciteta, što je ključna stvar u borbi protiv ovakvog virusa, rekla je Brnabić, izrazivši uverenje da ćemo iz ovog pika talasa izaći mnogo otporniji i snažniji nego u maju.

Prema njenim rečima, važno je da svako preuzme ličnu odgovornost što se tiče discipline kako bismo bili mnogo jači i spremniji za jesen.

Imamo stabilnu situaciju zahvaljujući povećanom obimu testiranja, disciplini i angažovanju zdravstvenih radnika, poručila je premijerka.

Foto: srbija.gov.rs

Čen Bo je čestitala svima na tome što je u tako kratkom roku u Nišu izgrađena jedna potpuno nova laboratorija, poručivši da je to primer kako se Kina i Srbija zajedno bore protiv COVID-19.

Laboratorija je novi rezultat u saradnji Kine i Srbije u oblasti zdravstva i novih tehnologija, naglasila je ona i podsetila na to da kineske kompanije u Srbiji aktivno učestvuju u borbi protiv virusa, te da se tako bore zajedno sa srpskim prijateljima za ekonomski oporavak.

U Niš je stigla kompletna oprema, a završena je i obuka kadra. 

Laboratorija u Nišu je druga takva u Srbiji, pored „Vatrenog oka“ u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Foto: srbija.gov.rs

Jelena Begović, naučna savetnica Instituta za molekularnu genetiku i inženjerstvo i direktorka laboratorije “Vatreno oko“ u Beogradu, objasnila je da je oko 450 kvadrata niške laboratorije potpuno pod tzv. kontrolisanim negativnim pritiskom, što sprečava da bilo koji infektivni agens izađe iz laboratorije.

To je visok nivo zaštite pre svega za okruženje i stanovništvo, rekla je Begović i ukazala na to da je komunikacija između zasebnih laboratorija unutar “Vatrenog oka“ vrlo ograničena i da uzorci iz jedne u drugu “putuju“ kroz boksove, bez međusobnog kontakta zaposlenih.

Ovo je jedinstvena dijagnostička laboratorija u regionu koja ima ovaj nivo zaštite i striktne procedure koje su nam prenele kineske kolege koji su bilu u Vuhanu u jeku epidemije, rekla je ona.

Potpredsednik kineske BGI grupe Terens Sijong rekao je da će ta kompanija, koja je jedan od donatora obe laboratorije, ostati posvećena saradnji sa njima, kako bi se obezbedila kontinuirana tehnološka podrška.

U video-obraćanju povodom otvaranja laboratorije u Nišu, Sijong je izrazio zahvalnost Vladi Srbije i celom timu u našoj zemlji, Institutu za javno zdravlje u Nišu, kao i kompaniji Ziđin, koja je donirala opremu za nišku laboratoriju.

On je dodao da su kineski partneri, ranije ovog meseca, uprkos poteškoćama pri putovanjima, poslali tim inženjera u Niš, kako bi instalirali opremu i održali obuku kolegama iz Srbije.