Velika akcija pošumljavanja u rudniku Novo Cerovo: Učestvovalo oko 200 učenika borskih srednjih škola

Kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) organizovala je na području rudnika Novo Cerovo veliku akciju pošumljavanja u kojoj je učestvovalo oko 200 učenika i profesora borskih srednjih škola, predstavnici grada i sela Krivelj.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Ukupno je posađeno 2.000 sadnica belog bagrema i crnog bora, a akcija je organizovana povodom kineskog Dana pošumljavanja, pod sloganom „Ruku pod ruku za zeleniji Bor„.

Kompanija je istakla da je ovo još jedna potvrda njenog čvrstog opredeljenja da ulaže u unapređenje kvaliteta životne sredine u Boru i okolini, te da je od 2019. godine do danas zasadila oko 386.000 različitih sadnica, dok je u istom periodu ozelenjeno više od 1.295.000 kvadratnih metara.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Zamenik generalnog direktora Đen Hejuan rekao je da je akcija još jednom pokazala da je kompanija posvećena unapređenju kvaliteta životne sredine i da će nastaviti sa ulaganjem u ekologiju.

Đen Hejuan / Foto: Srbija Ziđin Koper

„Ovim pošumljavanjem smo još jednom potvrdili svoj put ka zelenom i održivom razvoju kompanije i društva u skladu sa ideologijom Ziđin Majning Grupe. Nastavićemo sa investicijama u cilju očuvanja i unapređenja kvaliteta životne sredine u Boru i Majdanpeku i radujemo se što je lokalna zajednica prepoznala naša zalaganja, pa se i ovog puta odazvala jednoj od brojnih ekoloških akcija“, rekao je Hejuan.

Rukovodilac sektora zaštite životne sredine i ekologije u kompaniji, Mirjana Marić, istakla je da se intenzivno radi na rekultivaciji kopovskih odlagališta travom i različitim vrstama sadnica kako bi se dobili novi zeleni prostori.

Mirjana Marić / Foto: Srbija Ziđin Koper

„Na parceli na kojoj se nalazimo, sadimo jednogodišnje sadnice belog bagrema i crnog bora. Drago mi je što je akcija okupila i predstavnike grada, lokalne zajednice, ali i mlade. Cilj nam je da  podstaknemo svakog pojedinca da se uključi i da tako doprinesemo očuvanju životne sredine. Iskreno se nadam da će neko od srednjoškolaca koji su danas učestvovali u akciji, jednoga dana zaposlenje naći i u kompaniji i da će tada videti svoje sadnice koje su danas posadili“, rekla je Marić.

Član gradskog veća zadužen za ekologiju Srećko Zdravković poručio je da mu je čast da u ime grada podrži ovu lepu akciju, koja je okupila veliki broj mladih volontera.

Srećko Zdravković / Foto: Srbija Ziđin Koper

„Još jednom smo potvrdili uspešnu saradnju grada i kompanije, a ovo nije ni prva ni poslednja ekološka akcija, koju realizujemo zajedničkim snagama „, kazao je Zdravković.

Sadnja jednogdišnjih sadnica bora i bagrema protekla je u dobrom raspoloženju i druženju, a učenica gimnazije “Bora Stanković” Zorica Skrobonja kazala je da će ona i njeni školski drugovi uvek učestvovati u sličnim poduhvatima, kako bi naučili nešto novo i širili ekološku svest među vršnjacima.

Foto: Srbija Ziđin Koper

Od 2019. godine u okviru brojnih ekoloških projekata, a u cilju rekultivacije degradiranih površina, Srbija Ziđin Koper posadila je više od 380.000 sadnica.