Volonterizam – otkud ja u ovome?

Dugo sam razmišljala o razgovorima starijih i o njihovim pričama o volontiranju kako je u to drugo vreme sve to izgledalo. Čini mi se, ma koliko da je bilo teško i pre, a i tokom rata, da su to bila srećnija vremena. Pitam se, zašto se ranije nisam odlučila na volontiranje nego tek od skora i uvidela koliko je to u stvari prelepo iskustvo. Pretpostavljam da sam imala ili nekih predrasuda ili nisam bila dovoljno informisana. Ali kako kažu nikad nije kasno.

Za volontiranje je neophodna samo dobra volja. To je snaga koja pokreće celo iskustvo. Osoba sa potrebom i voljom da pomogne drugima, uz neophodna znanja i veštine, za osobe kojima je pomoć i potrebna predstavlja svojevrsnog supermena…

Ipak definicija vlonterizma je malo drugačija, inače ne bi bila definicija. 🙂

Volonterizam i volonterski rad predstavlja jedan od najefikasnijih oblika participacije građana/ki u procesima razvoja zajednice, afirmišući ono najplemenitije u ljudima – slobodu, jednake mogućnosti, bezbednost i pravdu za sve ljude.  Ujedinjene nacije su, recimo, 5. decembar proglasile za Međunarodni dan volontera, dok je 2001. godina bila proglašena za Međunarodnu godinu volontera.

Volonteri Bor030 na edukaciji iz fotografije
Volonteri Bor030 na edukaciji iz fotografije

Kroz volontiranje mi učesnici otkrivamo neke nove sposobnosti za koje nismo ni znali da ih posedujemo, menjamo percepciju i probleme smatramo izazovima i sagledavamo situaciju iz više uglova, pa ih lakše i rešavamo. I sama sam trenutno deo programa iz oblasti volonterizma i volonterskog menadžmenta, te obuke o opasnostima na internetu. Zelim da proširim svoja saznanja o lošim stranama interneta i dam doprinos svojoj zajednici kako bi imali bolju i sigurniju budućnost.

Volontiranje nije gubljenje vremena. Mi volonteri na radionicama ne samo da imamo priliku da se što bolje međusobno upoznamo i družimo, već i da bolje upoznamo sebe, svoje želje i sposobnosti, potrebe drugih, a da ne govorimo o vrednostima bitnim za sam život.

Što se tiče dobrobiti za nas učesnike, mi ne samo da dobijamo iskustvo u timskom radu, već dobijamo i neke nove povlastice koje nam znače, jer smo mladi i poletni i željni pažnje da nas drugi vide onakvima kakvi jesmo. Smatram, stoga, da zaslužujemo određene zasluge koje podrazumevaju da se kroz volonterizam čuje i naš glas.

Kroz ove radionice, na neki način, i ja sama ostvarujem neke svoje snove i želje koje se tiču fotografije, putovanja, kreativnog rada, marketinga, grafičkog i web dizajna. Zašto da ono što naučim na radionici ne podelim dalje za dobrobit svog okruženja i društva. Pomažući drugima, pomažem i sebi, usrećujući druge, usrećujem i sebe. Bolje pokušati ikada, nego nikada. Zar ne?

Nadam se da će u budućnsti naša zemlja više obraćati pažnju na same volontere i da će biti organizovane brojne tribine vezane za temu volontiranja.

Mi volonteri spremni smo da svoje vreme, znanje i energiju posvetimo dostizanju ciljeva u koje verujemo, a čije ispunjenje nas čini srećnima i zadovoljnima.

Verjute mi kada vam kažem. Volonterizam nije samo rad, to je i rast i razvoj samog volontera i usavršavanje znanja, veština i duha, što je možda i najbitnije. Svako volontiranje je lestvica vise ka boljem ja.

Znam da kao volonter, kako činim dobro drugima, tako činim dobro i sebi. Želim da dokažem da u ovom svetu i ja vredim, da imam svoje mesto u njemu i da naša planeta može biti bolja samo ako se svi potrudimo, a jedan od načina za to je volontiranje.

Autor teksta: Sandra Blagojević

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Članak je deo programa koji organizacija “Bor030” realizuje na temu opasnosti na internetu i volonterizma, a u okviru projekta „Volonterizam: prava i odgovornosti“, koji sprovodi Omladina JAZAS-a iz Kragujevca, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.[/box]