Ziđin: Rudnik „Novo Cerovo“ bogat bakrom, postignuti odlični rezultati

U „Novom Cerovu“, najmlađem rudnik iz sastava kompanije „Srbija Ziđin Koper“ (Serbia Zijin Copper), trenutno se eksplotiše ruda sa sadržajem bakra većim od 0,5 odsto.

Foto: Serbia Zijin Copper

Ovaj rudokop je sa rezultatom boljim od očekivanog i uz prebačaj plana za skoro 300 tona, popravio ukupan januarski skor kompanije, što je, kako je rekao glavni rudarski inženjer Jiao Jianming, ohrabrujuća činjenica na startu godine.

U Kini po tradiciji veruju da će cela godina biti uspešna ako je prvi mesec u njoj takav, pa u kompaniji očekuju dobre rezultate i u predstojećim mesecima.

Rezultati postignuti u “Novom Cerovu” u januaru plod su prvenstveno odličnog sadržaja bakra u rudi. Indeks realizacije samo ovog parametra proizvodnje je fantastičnih 150, jer je umesto 0,341%, otkopavana ruda sa prosečnih 0,523% bakra.

Zbog toga je dato 80 odsto bakra u rudi više od plana za ceo mesec i proizvedeno preko 45 odsto više bakra u koncentratu.

Ukupne iskopine iznosile su preko milion tona, a zbog visokog sadržaja metala, bakar u rudi “težio” je 1.330 tona, a bakar u koncentratu 806 tona.

„Rudu smo januara otkopavali sa dve etaže. Kombinovali smo onu sa 530, gde je sadržaj metala slabiji, sa rudom na koti 460, koja je bogatija bakrom.

Jalovnu smo skidali isto sa kote 530, a nedavno smo počeli radove i na 520, gde očekujemo veću količinu, ali i dobar sadržaj, takođe.
Ubrzo ćemo potovariti bogatu sa etaže 460, pa je “priča” sa “terase” 520 dobra i sa aspekta kontinuiteta otkopavanja bogatije rude, ali i zbog činjenice da nećemo morati više da silazimo niže gde su uslovi rada, naročito zimi, veoma teški“, kaže upravnik “Novog Cerova” Dragan Ilić.

Foto: Serbia Zijin Copper

Sadržaj bakra u rudi se, po njegovim rečima, do kraja januara zadržao na preko 0,5 odsto, što je bolji prosek od onog koji se beleži u podzemnoj eksploataciji, odnosno rudniku „Jama“.

„Nismo pretpostavili da će sadržaj metala u rudi biti baš toliko visok. Znali smo da u njoj ima puno oksida, ali se ispostavilo da ih nema u očekivanim količinama. Dobar sadržaj je iz sulfidne rude“, kaže Ilić.

Pun kapacitet rudnika “Novo Cerovo” i prerada 8.500 tona rude dnevno, po rečima generalnog direktora kompanije Jiana Ximinga, očekuje se u maju.

Rudnik je, podsetimo, ponovo aktiviran maja prošle godine, a njegovo oživljavanje zvanično je počelo dva meseca ranije, kada je utovarena prva kašika investicione raskrivke.

„Koncepcija rada zasnovana nam je na mladim ljudima. Operateri, bageristi, vozači, bušači, rukovaoci pomoćnom mehanizacijom – sve su to novi radnici, koji polako idu uzlaznom putanjom. Već skoro godinu dana su tu, uče se radnim navikama i kako da pravilno rade, a po rezultatima koje ostvarujemo vidi se da nismo pogrešili i da je takav koncept dobar“, zaključuje upravnik “Novog Cerova”.

(Bor030 / Kolektiv)