Aerozagađenje u Boru se nastavlja…

U prethodnih sedam dana merne stanica iz sistema Agencije za zaštitu životne sredine pokazale su prekomerno zagađenje vazduha u Boru.

Vrednost sumpor-dioksida u vazduhu veću od dozvoljene bar jedna od stanica detektovala je gotovo svakodnevno od 14. oktobra.

Prošle nedelje je najveći satni prosek sumpor-dioksida u vazduhu, 1.179,33 mikrograma po metru kubnom, triput veću koncentraciju od dozvoljenih 350 μg/m³, izmeren kod Instituta za rudarstvo i metalurgiju i to u ponedeljak 14. oktobra u 9 sati.

Prekomernog zagađenja je gotovo svakodnevno bilo i u Brezoniku. U ovom borskom naselju je u petak u 10 sati izmereno 1.017,24 μg/m³.

I merna stanica u gradskom parku detektovala je skoro svakog dana prekoračenje satnih proseka, a najdrastičnije je bilo u ponedeljak u 9 časova (823,50 μg/m³).

Prekomernog zagađenja je bilo i danas i to u gradskom parku 415,17 μg/m³ i Slatini 395.44 μg/m³.

Zbog zagađenog vazduha koji od početka godine svakodnevno dišu Borani su organizovali tri eko protesta zahtevajući od nadležnih da reaguju.

Lokalna samouprava je u nekoliko navrata istakla da je ovakva „situacija nedopustiva i da se problem aerozagađenja u Boru mora hitno rešiti“.

Po pitanju prekomernog zagađenja oglasile su se i brojne opozicione partije zahtevajući od nadležnih republičkih i lokalnih institucija rešavanje problema. I ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je da je upoznat sa situacijom i da „čine velike napore da se pitanje kvaliteta vazduha u Boru“.

Nažalost, na sve apele građana i aktivista ekoloških pokreta ćute oni koji su najpozvaniji da o zagađenju u Boru daju svoj sud – nadležni u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Zagađenje vazduha u Boru se, tako, nastavlja. Borani čekaju da nadležni prestanu da prebacuju odgovornost jedni na druge, a lekari upozoravaju na opasnosti koje višestruko uvećane vrednosti sumpor-dioksida, ali i povećane koncentracije drugih kancerogenih materija, imaju po ljude.

Borani su na trećem protestu dali rok nadležnima da reaguju. Rok ističe 24. oktobra. U protivnom sledi radikalizacija protesta.