Ambasador Slovenije u poseti Boru

Ambasador Slovenije u Srbiji Franc But posetio je Bor i tom prilikom obišao Opštinu i prisustvovao skupštini slovenačkog Udruženja građana „Drago Čeh“.

Slovenačka kompanija „Gorenje“ je po obimu poslova najznačajnija investicija za sada u Srbiji, a do sredine sledeće godine će u njoj biti obezbeđeno još 500 radnih mesta.

Slovenija takođe planira da u našoj zemlji u narednoj godini realizuje još desetak razvojnih investicija i time unapredi saradnju ove dve države.

„Do kraja ove godine počeće da se realizuje sedam do deset novih investicija Slovenije u Srbiji. Do sredine naredne godine kompanija „Gorenje“ zaposliće novih 500 ljudi, a u roku od dve godine novih 1000. Što je jako važno, Gorenje će u Srbiji imati razvojni centar gde će posao dobiti od 50 do 100 srpskih stručnjaka koji će razvijati nove proizvode“ – rekao je ambasador Franc But.

Nakon prijema u Opštini ambasador je prisustvovao redovnoj skupštini slovenačkog Udruženja građana „Drago Čeh“, koje je u ovoj godini realizovao sve planirane aktivnosti.

Najznačajnija saradnja Slovenije i Bora ogleda se saradnjom malih i srednjih preduzeća.

„Privrednici iz Bora imali su nedavno priliku da u Privrednoj komori Srbije razmene iskustva i započnu posao sa slovenačkim kolegama, gde je sastanku prisustvovalo čak 35 kompanija iz Slovenije. Unapređenje privredne saradnje preduzeća iz Bora i slovenačkih firmi biće i naredne godine prioritet u radu udruženja Slovenaca „Drago Čeh“u Boru “ – rekao je Ivan Doberšek, predsednik Udruženja građana „Drago Čeh“.