Borani se ponovo na ulici bore za čist vazduh

1
2363

Novi ekološki protest protiv prekomernog aerozagađenja u Boru biće održan na Dan grada, u četvrtak 3. oktobra.

Borani se već mesecima suočavaju sa prekomernom količinom sumpor-dioksida i opasnih mikročestica PM-10 i PM PM-2,5 u vazduhu kao posledice rudarskih i metalurških procesa u proizvodnji bakra.

Merne stanice u samom gradu i selima Krivelj i Slatina od početka godine izmerile su zagađenje koje je višestruko bilo veće od dozvoljenog.

U međuvremenu se oglasila kompanija “Serbia Zijin Bor Copper” koja je u saopštenju, između ostalog navela, da je problem sa zagađenjem nasleđen i da su preduzete brojne mere kako bi se on rešio. 

Kako bi se još jednom skrenula pažnja na ovaj problem pokrenuta je inicijativa za organizovanje novog ekološkog skupa zakazanog za 3. oktobar od 14 sati na platou Doma kulture u Boru.1 KOMENTAR

  1. O zagađenju životne i radne sredine u Boru sumpordioksidom i poletinom koja sadrži kancerogene supstance kao što su: olovo, kadmijium , živa, arsen, osim kineske firme Ziđin-a, pre toga pitati grobara RTB Bor gospodina Spaskovskog, čiji besprekorni rezultati rada, promašaji, tehničko-tehnološke nedorečenosti projekta gradnje fleš peči i postrojenje za produkciju sumporne kiseline., a pri tome prohujao je kriminal i novac. Zbog toga treba najodgovorni iz menadžmenta RTB Bor i Vlade da se sukobe sa pozitivnim zakonima Srbije, a ne sa sve mogućim ΛV.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime