Kanađani ne ispunjavaju uslove za RTB, razmatraju se kineska i ruska ponuda

Izbor mogućih strateških partnera sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor se sužava. Od sedam kompanija koje su otkupile dokumentaciju, ponudu su dostavile samo tri. Jedna od njih, piše Politika, kanadski „Dajmond fild“ ne ispunjava uslove tendera.

Današnja „Politika“ navodi da na to ukazuje podatak iz finansijskog izveštaja te kompanije, prema kome je na kraju 2017. godine firma ostvarila poslovni prihod od svega milion dolara – a javnim pozivom je predvidjeno da on mora biti veći od 500 miliona američkih dolara.

Radna grupa za privatizaciju RTB Bora, kako navode, još ispituje da li su pristigle ponude u skladu sa tenderskom dokumentacijom, a finansijski deo paketa još nije otvaran.

„Zbog toga je nepoznanica koliko je koja kompanija ponudila para za preuzimanje određenog vlasničkog udela u RTB Boru“, piše Politika.

Rok za dostavljanje ponuda na tenderu za RTB istekao je 20. avgusta, a Ministarstvo privrede je saopštilo da su se prijavile tri kompanije iz Kine, Rusije i Kanade, ali nije navelo koje su to kompanije.

Prema pisanju medija, ponude su podneli kineski „Zijin“, kanadski „Dajmond filds“ i ruski „U gold“. Najavljeno je da će ponude biti otvorene naredne nedelje.

Tenderom je predvidjeno da strateški partner RTB-a za udeo u vlasništu te kompanije mora da investira najmanje 350 miliona dolara, uveća proizvodnju tri-četiri puta za četiri-pet godina i da zadrži svih 5.000 zaposlenih.

(Bor030 / Beta / Politika)