Međunarodni sajam tehnike i informatike od 11. maja

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, najreprezentativnija sajamska manifestacija te vrste u regionu, biće održan od 11. do 15. maja na Beogradskom sajmu.

nadlanu.rs
nadlanu.rs

Na toj sajamskoj manifestaciji, pod sloganom „Korak u budućnost“, predstaviće se više od 500 izlagača iz oko 20 zemalja sveta, kao i učesnika u mnogobrojnim stručnim sajamskim programima, velikih kompanija, organizacija ili malih firmi iz gotovo svih zemalja regiona i Evrope i sa drugih kontinenata, saopšteno je sa Sajma.

U okviru tog sajma, posle dve decenije, na velika vrata se vraća i specijalizovani sajam posvećen informaciono komunikacionom (ICT) sektoru.

Izlagačima je na raspolaganju više od 15.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

Očekivanih 20.000 pre svega poslovnih posetilaca može se nadati najnovijim dostignućima ponajviše iz oblasti industrijskih tehnologija – elektroenergetike, elektronike, telekomunikacija, procesne tehnike, brodogradnje, saobraćaja, klimatizacije, grejanja i hlađenja, logistike, materijala, opreme za profesionalne i naučne svrhe, ali i iz drugih tehničko-tehnoloških sektora, robnih kategorija i grupa.

Izlagački akcenat tradicionalno je na takozvanoj „fabrici 21. veka“ (integrisanoj industriji i „pametnim“ fabrikama), energetskim sistemima (modernim tehnologijama i obnovljivim izvorima energije), tehnotronici (računari, računarska i mrežna oprema, aplikativni softveri ) i naročito inovativnim proizvodima i projektima.

Sajam tehnike biće obogaćen obimnim stručnim pratećim programom, u okviru kojeg će biti održan i strateški značajan međudržavni poslovni skup posvećen unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije u domenu razvoja i primene novih proizvodnih tehnologija, posebno mehatronike, robotike i industrijske automatizacije.

Težište skupa biće na održivoj „fabrici za budućnost“, skup je podržan od Vlade Srbije i Ambasade Italije u Srbijii, a učešće su najavile najrelevantnije organizacije i asocijacije dveju zemalja u ovom sektoru.

Svoj status najvećeg regionalnog tehničko-tehnološkog sajamskog događaja ovogodišnji Sajam tehnike će pokušati da dokaže i Međunarodnim sajmom informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), koji će biti održan u sklopu Sajma tehnike.

Ta sajamska manifestacija ponovo će okupiti softverske kompanije, proizvođače računarske, mobilne i telekomunikacione opreme, internet provajdere, operatere mobilne telefonije, kablovske operatere, konsultantske firme, e-trgovine, startapove, časopise i druge učesnike ICT sektora.

Sajam tehnike podražali su Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredna komora Srbije i Društvo za informatiku Srbije.

(Tanjug)