Nova topionica biće izgrađena u predviđenom roku

Radovi na Projektu rekonstrukcije topionice bakra i igradnje nove fabrike sumporne kiseline sve teče po planu. Sredinom protekle nedelje montiran je elektrostatički filter za otprašivanje gasova iz nove fleš-peći. Ovaj komad opeme je najveći koji je tokom dosadašnjih radova stigao na mesto nove topionice.

elektrostatički filter nove topionice

Posebno me raduje to što, pored dobrih finansijskih rezultata iz tekućeg poslovanja koje Basen ostvaruje, radovi na gradilištima nove topionice i fabrike sumporne kiseline napreduju izuzetno dobro i što će biti okončani u roku.

Svakako da je važno što ćemo po njihovoj izgradnji imati veće iskorišćenje, odnosno više bakra i zlata, ali je najvažnije to što će nam ona doneti čisto nebo nad Borom, onakvo kakvo imaju drugi gradovi u Srbiji – kazao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski na mestu gde je postavljena nova oprema.

Milinko Živković, zamenik direktora RTB-a za investicije istakao je da će novi topionički agregati imati veliki ekonomski i ekološki značaj za kompaniju, ali i grad Bor.

Prvi put ćemo imati mogućnost da prerađujemo 400 hiljada tona koncentrata godišnje, a to je 80 do 100 hiljada tona bakra. Pride, ekonomski efekat koji dolazi sa novom tehnologijom topljenja donosiće Basenu šest miliona evra više mesečno. S druge strane, Bor će posle 110 godina rudarenja na ovim prostorima, konačno dobiti čisto nebo, kao ono iz 1903. godine, rekao je Živković.

(PRESS Služba RTB-a / Bor030)