Oko 200 državnih preduzeća ide u stečaj?

Za oko 200 državnih preduzeća najverovatnije neće biti ni kupaca ni partnera, a ministar finansija Dušan Vujović kaže da će radnici, ukoliko ta preduzeća odu u stečaj, imati otpremnine i biti zaštićeni u tom procesu.

Dušan Vujović / Foto: Tanjug (skin šot)
Dušan Vujović / Foto: Tanjug (skin šot)

“To znači da će ta preduzeća, ako se nešto volšebno ne dogodi u narednih mesec ili dva, ići u proceduru stečaja, a to znači da će radnici imati otpremnine i biti zaštićeni u tom procesu”, rekao je Vujović za B92.

Prema njegovim rečima, sredstva tih preduzeća biće oslobođena za druge namene.

Država već planira određena sredstva za te radnike, ali ne želi da pogađa koliko će ljudi biti u situaciji da koristi te otpemnine, kazao je ministar i poručio da će država ispoštovati zakone i svoje obaveze za sve.

Država je sklopila budžet i rešila da neodrživi deficit u narednoj godini mora da se smanji za oko 65 milijardi dinara. Sva preduzeća koja godinama ništa nisu radila i koja su, kako kaže, stvarala situaciju beznađa i haosa u privredi, treba da se spreme za bolno čišćenje.

Vujović je rekao da za planirani prihod od 17 milijardi dinara u 2015. država očekuje i doprinos efikasnijih javnih preduzeća.

Budžet će puniti, kažu u vladi, jakim udarom na sivu ekonomiju po principu da uz svaki đevrek ide fiskalni račun i da se, recimo, rakija više ne proizvodi u neprijavljenoj destileriji.

Ozbiljno se planira i zarada na naknadama za korišćenje javnih resursa, Vujović navodi primer gasovoda.

Povodom plata i penzija, Vujović je, takođe, poručio da one ne bi trebalo da se više smanjuju u sklopu mera štednje Vlade Srbije.

“Mi ne želimo ni za dinar više nikome da pipnemo bilo šta, ako sve ostalo bude kako treba, neće biti potrebe ni za većim porezom, ni za dopunskim smanjivanjem troškova”, rekao je Vujović.

(Tanjug)