Okrugli sto „Stavovi novinara i mogućnosti medijskih zakona“ u ponedeljak u Boru

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“, kao članica Koalicije za slobodu medija, a u okviru projekta Jačanje medija za reformu medijskog sistema u Srbiji organizuje u ponedeljak, 13. novembra u Medija centru Bor okrugli sto na temu koliko medijski radnici poznaju medijsku strategiju i kako prate njenu implementaciju. Početak je u 11.30.

Istraživanje koje je urađeno u okviru ovog projekta je prvo u proteklih 13 godina koliko se sprovodi Medijska strategija. Predstavlja bazna saznanja o mišljenjima, saznanjima i stavovima medijskih radnika kao i komentare i predloge kako da se unapredi medijska regulativa.

U trenutku predstavljanja istraživanja Strategija razvoja medijskog sitema Srbije /2020-2025 i njena implementacija: saznanja, stavovi i predlozi medijskih radnika usvojeni su neki od medijskih zakona posle gotovo tri godine rada i usaglašavanja na njima.

Koliko su oni u skladu sa potrebama i predlozima novinara, a koliko su predmet političkog pritiska i dogovora? Kako novinari ocenjuju svoje znanje o Medijskoj strategiji i da li prate njenu primenu? Šta bi trebalo učiniti da bi njihovo poznavanje, i učešće u čitavom procesu bilo veće? Da li su zadovoljni izveštavanjem u javnom interesu građana, koja bi uloga Saveta za štampu trebalo da bude u proceni poštovanja profesionalnih i etičkih novinarskih standarda, koliko se poštuju radna prava…

A koliko razrešenja spornih situacija je doneo izmenjen i dopunjen Zakon o javnom informisanju i medijima?

Poslovno udruženje asocijacije lokalnih i nezavisnih medija “Lokal pres“ poziva sve zainteresovane novinare, predstavnike udruženja, lokalne uprave i građane da se pridruže okruglom stolu.

Uvodničari su istraživači Duško Medić i Nedim Sejdinović, dok će na panelu govoriti Marija Obrenović, predsednica Upravnog odbora PU “Lokal pres“, Izabela Branković, izvršna direktorka Asocijacije medija, Tamara Filipović Stevanović, generalna sekratarka NUNS, Ivana Stevanović, izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija, moderatorka je Milica Mihajlović.