OKS proglasio Bobanu Momčilović Veličković i Novaka Đokovića za sportiste godine

Olimpijski komitet Srbije je u izmenjenim okolnostima, bez svečane ceremonije, proglasio najbolje sportiste u 2020. godini.

Foto: oks.org.rs

Titulu najuspešnije sportistkinje ponela je posthumno Bobana Momčilović Veličković, koja je u februaru 2020. godine osvojila zlatnu medalju, na Evropskom prvenstvu održanom u Vroclavu u disciplini vazdušni pištolj 10 metara. Ovo je bila treća titula evropskog šampiona za našu strelkinju.

Trofej je suprugu Bobane Momčilović Veličković, Miroslavu Momčiloviću, dodelio predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković.

Miroslav Momčilović i Božidar maljković / oks.org.rs

Suprug preminule olimpijke zahvalio se u ime porodica Momčilović i Veličković Olimpijskom komitetu Srbije.

Titulu najuspešnijeg sportiste za proteklu godinu dobio je Novak Đoković. Ovo je ukupno deveto priznanje Olimpijskog komiteta Srbije za najboljeg sportistu koje je otišlo u ruke najboljeg tenisera sveta, a treće uzastopno.

Za najuspešnijeg trenera proglašena Jasna Šekarić.

Naša proslavljena strelkinja i dugogodišnja reprezentativka istakla je da priznanje za najboljeg trenera prima u specifičnoj situaciji.

Jasna Šekarić i Žarko Zečević / oks.org.rs

„Ponosna sam što sam dobila ovo priznanje, ali ne mogu biti radosna jer Bobana nije sa nama. Naša je obaveza da svi zajedno sačuvamo uspomenu na Bobanu, sjajnog čoveka i sportistu“, izjavila je Šekarić.

Odlukom Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije, od ove godine trofej za najboljeg mladog sportistu nosi ime „Trofej Bobane Momčilović Velićković“.

Ovu nagradu dobio je hokejaš Matija Dinić koji je predstavljao Srbiju na Olimpijskim igrama mladih u Lozani, u novoj disciplini “Hokej na ledu 3 na 3”.

Specijalno priznanje za ostvarene rezultate dobila je mlada džudistkinja Andrea Stojadinov.

Priznanje “Olimpijsko srce – general Svetomir Đukić” za doprinos olimpizmu i jačanju olimpijskog pokreta posthumno je dodeljeno profesorki Ivanki Gajić.

Usled situacije sa pandemijom koronavirusa, najveći broj međunarodnih reprezentativnih ekipnih takmičenja je odložen, te naši timovi nisu bili u prilici da ostvare kriterijumske rezultate za osvajanje trofeja. Iz tog razloga, nisu dodeljena priznanja najuspešnijem muškom i ženskom timu.

(Bor030 / OKS)