Partija radikalne levice podržala ekološki protest u Boru

Partija radikalne levice (SRL) saopštila je danas da podržava najavljeni ekološki protest u Boru najavljen za subotu 19. septembar.

Iz ove stranke traže od nosilaca vlasti da „primenjuju Ustav koji jasno brani pravo na zdravu životnu sredinu i primene zakone i ostala pravna akta koji uređuju poslovanje i rad industrijskih i rudarskih pogona“.

„Kineska kompanija ZiJin koja je pre godinu i po dana preuzela nekadašnji kombinat Rudarsko-topioničarski basen Bor, nastavlja sa zagađenjem, kršeći višestruko zakonske norme o koncentraciji štetnih materija u vazduhu. Građani i građanke su u panici zbog sivkaste magle koja skoro svako jutro prekriva grad, škole, bolnice i pijace. Oni nemaju gde da se sklone od zagađenja kom su svakodnevno izloženi“, navodi PRL.

„Ekološki zločin koji se odigrava u nadaleko poznatom gradu bakra nema opravdanja i tražimo da državni organi, inspekcija, tužilaštvo i nadležna tela iz oblasti ekologije reaguju i da se odgovorna lica kazne i preduprede dalja zagađenja. Ne postoje ekonomski razlozi koji mogu dopustiti masovno ugrožavanje zdravlja i života ljudi i njihove dece. Takvo rezonovanje smatramo manipulacijom aktuelnih vlasti i korporativnih nosilaca kapitala. Partija radikalne levice će se tome suprostaviti svim svojim snagama i na svakom koraku“, saopštila je PRL.