Prodati svi automobili Apotekarske ustanove Bor na licitaciji

Kako prenosu Beta, svih pet automobila Apotekarske ustanove Bor prodati su na licitaciji zbog duga od sedam miliona dinara prema niškoj firmi „Beta farmasi“.

Foto: Pixabay.com

Zbog blokade računa i popisane imovine, automobili  su prema rešenju Privrednog suda u Zaječaru trebali da budu prodati krajem prošle godine ali je taj proces zaustavljen pošto je lokalna samouprava uveravala poverioca da će dug biti izmiren novcem koji je budžetom predviđen za opstanak te ustanove.
Izvršitelji su krajem prošle godine popisali imovinu Apotekarske ustanove Bor a automobili su prodati za 1,47 miliona dinara.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje je trebalo da početkom nedelje održi konsultativni sastanak o dugovanju apotekarskih ustanova, odložen je na neodređeno zbog zauzetosti pojedinih članova Vlade Srbije da prisustvuju sastanku. U međuvremenu, borskoj apotekarskoj ustanovi je otkaz dalo još tri radnika.
Predsednik opštine Bor Živorad Petrović je sredinom januara rekao da se uskoro očekuje potpisivanje Ugovora o reprogramu duga od 350 miliona dinara sa inostranom kompanijom „Phoenix pharma“, ali se to se još uvek nije dogodilo.
Zbog neplaćenih poreza i doprinosa, Apotekarsku ustanovu Bor je nedavno blokirala i Poreska uprava, a Fond za zdravstveno osiguranje bar za sada ne namerava da isplati potraživanje borske ustanove od nekoliko miliona dinara.
Problemi poslovanja ove apotekarske ustanove traju od 2011. godine, kada su u njoj sprovedeni brojni sporni poslovni potezi.
Dugovanja ove ustanove iznose više od 450 miliona dinara, a farmaceuti smatraju da je opstanak nemoguć zbog privilegovanih uslova privatnih apoteka koje ne podležu javnim nabavkama.

(Beta / Bor 030)