Spaskovski: Zijin namerava da zadrži svih 5.100 radnika

Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko topioničarskog basena Bor izjavio je da će tender za izbor strateškog partnera za ovaj kolektiv biti raspisan do kraja maja.

Spaskovski je istakao da očekuje uspešnu privatizaciju Rudarsko topioničarskog basena Bor i „investiciju koja će doprineti rastu proizvodnje i razvoju rudarstva u Srbiji”.  Takođe, potvrdio je, za RTB su zainteresovane velike kompanije iz Kine, Rusije i Kanade.

Generalni direktor borskog Basena naglasio je da su predstavnici Zijina boravili pet dana u Boru kako bi ispitivali poslovanje RTB. Dodao je i da nameravaju da, ukoliko pobede na tenderu, da obezbede “tri i po puta veću proizvodnju iz sopstvenih sirovina”, kao i da će zadržati svih 5.100 radnika RTB- a i čak im povećati plate “ako budu doprinosili razvoju kompanije”.

“To je krajnje ozbiljna i sjajna kompanija koja nudi za tri i po puta veću proizvodnju iz sopstvenih sirovina, tako da bi učešće RTB-a u BDP-u umesto 0,8 odsto bilo skoro tri procenta, što je veliki napredak. Država na povećanju rasta BDP i ovo je jedna od investicija koja se nudi i koju treba sa radošću dočekati”, istakao je Blagoje Spaskovski.

Rudarsko topioničarski basen Bor priprema dokumentaciju za strateškog partnera i radi na završetku bilansa za prošlu godinu. RTB, kaže Spaskovski, nudi oko 1,34 milijardi tona rezervi rude, kvalifikovanu radnu snagu, ali i novu topionicu, koja, po pitanju ekologije, ispunjava evropske i svetske standarde.

„Nova topionica emituje manje od 50 mikrograma sumpordioksida po normalnom metru kubnom. Prošle godine je bilo samo 36 mikrograma. To je mnogo manje ako uporedimo sa pravilima u Evropi, gde je još dozvoljeno 670 mikrograma. Evropa ima ograničenje da to svede do 2025. na ispod 50 mikrograma po normalnom metru kubnom“, rekao je Spaskovski i dodao da će strateški partner morati da uloži oko 350 miliona dolara u RTB iz svojih sredstava za razvoj rudarstva i otvaranje novih rudnika.