U Boru obeležen Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 9. maj u Boru je obeležen polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje na Trgu oslobođenja.

Na mestu gde su tokom Drugog svetskog rata ubijani borci protiv fašizma u Boru poštu nastradalima odali su predstavnici lokalne samouprave, organizacija za negovanje slobodarskih tradicija i političkih stranaka.

„Danas se sećamo žrtava koje je Bor dao za oslobođenje, ali i svih onih koji su pod okupacionom čizmom morali prisilno da rade. Iako je okupator streljao i besio naše sugrađane ipak je izvojevana sloboda i to pamtimo i danas im odajemo zasluženu poštu“, kazao je Saša Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Dan pobede nad fašiznom obeležen je skromnije nego ranijih godina i bez većeg okupljanja zbog aktelne situacije sa pandemojom koronavirusa.

Ove godine se navršava 75. godina od završetka Drugog svetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Dan pobede nad fašizmom slavi u znak sećanja na dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

U Berlinu je 8. maja (9. maja po moskovskom vremenu) 1945. godine feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisao beyuslovnu kapitulaciju Nemačke. U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Dan Evrope

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Bor030 / RTS / Beta)