U Boru obeležen Dan pobede nad fašizmom

5
765

Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope 9. maj u Boru je obeležen polaganjem venaca i cveća na spomen obeležje na Trgu oslobođenja.

Na mestu gde su tokom Drugog svetskog rata ubijani borci protiv fašizma u Boru poštu nastradalima odali su predstavnici lokalne samouprave, organizacija za negovanje slobodarskih tradicija i političkih stranaka.

“Danas se sećamo žrtava koje je Bor dao za oslobođenje, ali i svih onih koji su pod okupacionom čizmom morali prisilno da rade. Iako je okupator streljao i besio naše sugrađane ipak je izvojevana sloboda i to pamtimo i danas im odajemo zasluženu poštu”, kazao je Saša Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Bora.

Dan pobede nad fašiznom obeležen je skromnije nego ranijih godina i bez većeg okupljanja zbog aktelne situacije sa pandemojom koronavirusa.

Ove godine se navršava 75. godina od završetka Drugog svetskog rata i 70 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

Dan pobede nad fašizmom slavi u znak sećanja na dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

U Berlinu je 8. maja (9. maja po moskovskom vremenu) 1945. godine feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisao beyuslovnu kapitulaciju Nemačke. U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, a u Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, od toga je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Dan Evrope

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Bor030 / RTS / Beta)5 KOMENTARA

 1. Slava palima 🖤 Ovakvo odavanje pocasti i komemoracija je vrhunski svecani cin pijeteta ,i sledno tome zahteva i tom cinu primerenu i pristojnu gardarobu .I to je elementarno civilizovano ponasanje i kultura.
  To bezuslovno zahteva i sama tradicija i kultura GRADA Bora. Takodje, svako javno obracanje govornika u ovakvim svecanim prilikama zahteva elementarnu pismenost .
  Ne kaze se: ,,…iako je okupator streljao i BESIO ,.. ,, Nego :
  ,,..iako je okupator streljao i VESAO .. ,, Bez daljeg komentara …..pozz.iz 🚞

 2. P.S.U svim civilizovanim drzavama adekvatna civilna garderoba ili kodeks oblacenja ili dres kod ….su svima poznati ..i svuda isti.

 3. @nenad.c Suvisan i nepotreban komentar.
  Bitan je cin.Besio od obesiti.Vesanje na automobilima,zvucnicima.
  Pravo pitanje je zasto nema vise ljudi?
  Eh…eno jure opeli mercedesi po gradu guzva u Lidlu kupuje se za baustel…

 4. Postovani Joco, da bitan je cin,ali je takodje bitno da cin bude u svakom svom segmentu i primeren …da bi bio pravi.
  Naravno,nisam napisao nista netacno i nista sto nije poznato svima, pa i svim Boranima . A fotografije i tekst ,ako nisam u pravu, me same dovoljno demantuju. A oni su tu…
  Vase zapazanje o broju prisutnih je potpuno tacno. To je jos jedna cinjenica koja zaokruzuje celu sliku ove komemoracije..
  Kao sto je cinjenica da na ovakve I sve to su nekada znali i svi nasi stari,i Vasi i moji, u najzabacenijem selu u najdaljoj planini. Takodje poznato je i kako se na ovakvim skupovima govori. Jer ovo nije svedocenje neke starice sa
  Deli Jovana o strahotama rata, i tada bi Vas stav bio ispravan
  Nego je ovo govor zvanicnika GRADA BORA na svecanom cinu odavanja poste palima u Drugom svetskom ratu.
  A to oko… ,, besili,…ili vesali…
  pa to zna svaki djak iz 6. razreda osnovne skole i u Boru i u Srbiji…
  Gramatiku srpskog jezika nisam izmislio ja…ali ni Vi.. I ona nije nastala u autoservisima. U svakom slucaju smatram da je svaka primitivizacija Bora ..a i Srbije….posebno u ovakvim prilikama, potpuno neprihvatljiva.
  Jer ne moze se na ovakve komemorativne skupove dolaziti obucen ..i govoriti…kao na pijaci… Jer na pijacu ste dosli po luk,krompir ,kupus, papriku…. a ovde ste po jednom drugom i drugacijrem,svecanom,casnom i dostojanstvenom, poslu …..i obavezi.
  I to znaju ,bez uvrede po Vas, svi civilizovani ljudi.
  A to,naravno, znate i Vi Joco.
  Poz.iz 🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime