U Boru zvanično 21 osoba zaražena koronavirusom: Najavljena stroža kontrola poštovanja mera

Prema zvaničnim podacima, koronavirusom je trenutno zaražena 21 osoba. Od početka epidemije do danas 311 osoba je imalo pozitivan test, a bitku sa virusom je nažalost izgubilo osam osoba.

Od 21 osobe, koliko ih je trenutno aktivnih sa kovidom-19 na teritoriji Grada Bora, četiri su hospitalizovane u Opštoj bolnici u Boru, dok je jedna pacijentkinja upućena na dalje lečenje u tercijarnu ustanovu u Niš.

Svi ostali imaju blažu kliničku sliku ili više nemaju simptome ali su u kućnoj izolaciji.

Stručno-operativni tim za higijensko-epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije na današnjem zasedanju razmatrajući aktuelnu situaciju naložio je komunalnoj inspekciji da pooštri kontrolu u ugostiteljskim i trgovinskim objektima i javnom prevozu i na licu mesta uvidi da li se i kako poštuju mere zaštite.

“Saglasni smo da je u narednom periodu neophodno pojačati kontrolu javnih objekata i službi kada je u pitanju poštovanje mera koje je propisala Vlada Republike Srbije. Od danas će gradska komunalna inspekcija, kao i one republičke, krenuti u maksimalnu kontrolu sprovođenja mera, što podrazumeva kontrolu nošenja maski u svim javnim objektima, javnom i taksi prevozu, zatvorenim prostorima, kao i kontrolu radnog vremena ugostiteljskih objekata, odnosno svuda gde postoji mogućnost širenja virusa”, kazao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

On je rekao da je od početka pandemije do danas u Boru ukupno bilo 311 pozitivnih. Nažalost osmoro građana je preminulo od posledica kovida-19.

Kako je primetno da mnogi Borani ne nose maske u javnom prevozu, da se u poslednje vreme organizuje veliki broj proslava i drugih svečanosti, pa je pooštrenje nadzora nad sprovođenjem mera i sankcionisanje onih koji ih ne poštuju neophodno.

Gradska vlast, takođe, ne isključuje ni mogućnost ponovnog uvođenja vanredne situacije, ukoliko se broj obolelih progresivno bude povećavao.

“Zaključili smo da na teritoriji grada ne postoji poštovanje propisanih mera, a ukoliko se progresivno bude povećavao broj zaraženih, razmatrali smo i mogućnost ponovnog uvođenja vanredne situacije, sve u cilju sačuvanja života i zdravlja naših sugrađana, što je uvek bilo najbitnije. Mislim da je pravo vreme da se uzmemo u pamet. Želimo da posledice budu minimalne i da sačuvamo zdravlje svih građana, kao što smo dosad i činili. Neophodno je da svi budemo odgovorni jer jedino zajedno možemo da prevaziđemo ovaj izazov”, dodao je gradonačelnik Bora.