Verbić: Uvešćemo veliku maturu

Ministar prosvete dr Srđan Verbić izrazio je uverenje da će u toku ove školske godine biti postignut dogovor sa univerzitetima oko koncepta velike mature, ali problem predstavlja protivljenje Zajednice univerziteta ovom predlogu. 

srdjan-verbic

„U ovom trenutku u Ministarstvu prosvete postoji predlog koncepta mature, ali je problem što je Zajednica univerziteta protiv. Zato je moj prvi sledeći korak i zadatak da nađem rešenje sa univerzitetima u delu koji je prihvatljiv svima u ovom trenutku, da se dogovorimo šta je to zajedničko jezgro, šta žele univerziteti a šta država“, rekao je ministar Verbić u intervjuu Politici.

Kao razlog protivljenja Zajednice univerziteta ovom predlogu ministar navodi činjenicu da fakulteti sami organizuju prijemne ispite, te da od toga dobro zarađuju.

Prema njegovim rečima, velika matura je neophoda, jer sve dok ne bude urađena reforma srednjih škola, fakulteti će dobijati lošije kandidate. Ministar Verbić veruje da će postići dogovor sa univerzitetima, nakon čega će odmah biti napravljen program mature, tako da će oni koji 2015. godine budu krenuli u prvi razred srednje škole tačno znati kakvu će maturu imati na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja.