„Zaječarski zet“ pruža pomoć migrantima

Tarek Muhrat, „zaječarski zet“, kako su ga meštani prozvali, došao je iz ljubavi prema Zaječarki Mileni Mančić, s kojom se i venčao. Danas pomaže kolonama zemljaka koji prolaze kroz Srbiju.

zajecar-tarek-migranti
blic.rs

Tarek je suprugu Milenu, rođenu Zaječarku, upoznao na letovanju u Dubaiju, a sada sa njom i šestomesečnim sinom živi u Zaječaru.

Zavoleo sam Milenu i došao sa njom da živim ovde. Moji roditelji žive u Istanbulu, a u Siriji još imam rodbinu sa kojom sam u kontaktu i koja me izveštava o situaciji tamo – priča Tarek.

Danas pomaže kolonama zemljaka koji prolaze kroz Srbiju, a susreti sa sunarodnicima koji na putu prema zapadnoj Evropi prolaze golgotu uvek su dirljivi.

Samo želim da vidim kako su, da li im treba pomoć. Trudim se da im obezbedim hranu, garderobu, da organizujem prevoz do bolnice za sve koji su se razboleli na putu do Srbije. Kupujem im tablete, injekcije i dajem informacije kako da idu dalje. Kada čuju arapski, oduševe se i osećaju spokojno i bezbedno. Odmah me pitaju odakle sam, kako i od kada živim u Srbiji. Uvek mi pričaju kroz šta su sve prošli, a najtužnije je kad vidim majke sa malom decom, mokre od kiše i prljave od blata – priča Tarek.

Nedavno je registrovao i humanitarnu organizaciju „Ja sam čovek“ za pomoć Sirijcima, Avganistancima i Iračanima, ali i svim ljudima u Zaječaru kojima je potrebna pomoć u hrani i odeći. Tarik je i od velike pomoći Crvenom krstu Zaječar koji svakodnevno na Trgu Nikole Pašića dežura pružajući pomoć migrantima.

Od kada smo upoznali Tareka, možemo svim migrantima da pružimo kompletnu pomoć, a posebno one informacije koje su njima od izuzetnog značaja, jer je sporazumevanje bila najveća teškoća. Obezbedili smo besplatan internet kako bismo omogućili svima da lakše komuniciraju, ali i da sebi obezbede put za dalje. Trudimo se da pronađemo podoban zatvoren prostor u kome bismo smeštali migrante, kaže Vladan Marković, direktor Crvenog krsta Zaječar.

On dodaje da volonteri svakodnevno provode vreme sa migrantima i to u istim onim uslovima u kojima su i oni prinuđeni da budu.

(Blic)