Dan roze majica u Tehničkoj školi u Boru

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – „Dan rozih majica“ obeležen je u sredu 24. februara u Tehničkoj školi u Boru.

Akcija u kojoj su zadno učestvovali učenici i nastavnici je počela od prvog časa i nastavila se tokom dana.

U holu škole je (uz poštovanje mera zaštite) prikazana prezentacija i postavljeni su panoi na temu zaštite od nasilja koje su izradili učenici u saradnji sa nastavnicima.

Vršnjački edukatori su nosili roze majice na kojima su bile ispisane poruke o zaštiti na od vršnjačkog nasilja a učenicima su podeljeni i flajeri.

Nastavnici su podržali akciju nošenjem roze traka i deo časa posvetili razgovoru sa učenicima o ovoj temi.

U anketi koja je urađena sa učenicima na temu – vršnjačkog nasilja na instagramu: oko 13 % učenika je doživelo ili bilo svedok neprijatnosti i vređanja na osnovu fizičkog izgleda ili materijalnog statusa dok, oko 30% učenika kaže da zna nekoga ko se osećao jako neprijatno tokom vređanja na instagramu.

Tokom boravljenja na instagramu učenici su vrlo često osećali: nervozu (30%), razočarenje (19%) ili neizvesnost (16%).

Tokom ove aktivnosti učenici su poručili svojim vršnjacima da: u nasilju nikada ne treba da budu sami već da odmah prijave osobama od poverenja i potraže savet, na nepristojne i neprimerene komentare ne odgovaraju, svojim ponašanjem podržavaju i bodre vršnjake, da rade na jačanju svojih komunikacionih veština i da probleme rešavaju na miran i kulturan način.

Priča o Danu rozih majica

Širom sveta se poslednje srede u februaru obeležava kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Sve je počelo 2007. godine, kada je grupa aktivista u jednoj kanadskoj provinciji pokrenula inicijativu nakon što je kanadski učenik Čarles MekNil u školu došao sa roze majicom na sebi i zbog toga pretrpeo ruganje i verbalno nasilje od svojih vršnjaka. Učenik je roze majicu obukao u znak podrške majci oboleloj od karcinoma dojke. Aktivisti su kupili 50 roze majica i podelili ih njegovim vršnjacima u školi koji su ih nosili kao podrška dečaku. Učenici su počeli i sami da dolaze u školu oblačeći roze majice, koje su tako postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama koji se širom sveta obeležava poslednje srede u februaru.