NO HATE SPEECH: Web Team „Bor030“ u kampanji protiv govora mržnje

Učešćem na trodnevnom treningu krajem jula meseca na temu protiv govora mržnje, Web Team „Bor030“ uključio se u kampanju protiv ovog negativnog trenda, koji je postao veoma izražen sa razvojem internet tehnologija.

Internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije. Ipak, i pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme takođe mogu biti korišćene i kao arena za uvrede i klevete, koje se često graniče sa govorom mržnje, ili jesu govor mržnje.

Kako je u demokratskom društvu sloboda izražavanja podjednako važna kao i tolerancija i poštovanje prava drugih građana/ki bez obzira na njihovu društvenu i kulturnu pripadnost, važno je da građani/ke pravilno reaguju na govor mržnje i ostvare balans u online komunikaciji.

S obzirom da ni grad Bor ne zaostaje za drugim gradovim Srbije kada su gore navedeni problemi u pitanju, zahvaljujući obuci održanoj u periodu od 26. do 28. jula u Beogradu, borski internet portal „Bor030“ baviće se u narednih mesec dana problemima govora mržnje u online sferi i truditi da pošalje kroz niz tekstova i radionica poruku tolerancije i ravnopravnosti.

Aktivnosti koje će ekipa portala sprovesti deo su projekta Zaustavimo mržnju, koji sprovode Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS)Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan, uz podršku Evropske omladinske fondacije (EYF). Projekat je deo No Hate Speech kampanje Saveta Evrope.