NO HATE SPEECH: Web Team “Bor030” u kampanji protiv govora mržnje

2
46

Učešćem na trodnevnom treningu krajem jula meseca na temu protiv govora mržnje, Web Team “Bor030” uključio se u kampanju protiv ovog negativnog trenda, koji je postao veoma izražen sa razvojem internet tehnologija.

Internet i online mediji stvorili su prostor za izražavanje mišljenja, građansko novinarstvo, online aktivizam i promociju demokratije. Ipak, i pored prostora za slobodno izražavanje i razmenu mišljenja, medijske platforme takođe mogu biti korišćene i kao arena za uvrede i klevete, koje se često graniče sa govorom mržnje, ili jesu govor mržnje.

Kako je u demokratskom društvu sloboda izražavanja podjednako važna kao i tolerancija i poštovanje prava drugih građana/ki bez obzira na njihovu društvenu i kulturnu pripadnost, važno je da građani/ke pravilno reaguju na govor mržnje i ostvare balans u online komunikaciji.

S obzirom da ni grad Bor ne zaostaje za drugim gradovim Srbije kada su gore navedeni problemi u pitanju, zahvaljujući obuci održanoj u periodu od 26. do 28. jula u Beogradu, borski internet portal “Bor030” baviće se u narednih mesec dana problemima govora mržnje u online sferi i truditi da pošalje kroz niz tekstova i radionica poruku tolerancije i ravnopravnosti.

Aktivnosti koje će ekipa portala sprovesti deo su projekta Zaustavimo mržnju, koji sprovode Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS)Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan, uz podršku Evropske omladinske fondacije (EYF). Projekat je deo No Hate Speech kampanje Saveta Evrope.

2 KOMENTARA

  1. Hejteri Srbije ujedinite se . U Srbiji je -hejter- svako ko ima drugacije misljenje . Taj nacin otpora je legitiman i legalan ,poslednje utociste, na jos ono malo sajtova koji su slobodni . Skidamo kapu sajtu Bor 030 . mozda ce ne daj Boze i Vas podmititi.Nismo mi nista gori od placenih BOTova sendvicara.
    U eri tzv .demokratije -gde umesto dogovora imate boljsevisticko preglasavanje, u eri deklarativnih demokratskih prava ,od kojih vecinu ne mozete iskoristiti (kao pravo na rad), u eri FINANSIJSKOG fasizma maskiranog ljudskim pravima Antibotovski sistem izrazavanja u medijima prozvanim HEJT je jedini nacin da pokusate da promenite nacin razmisljanja nekog ko tvrdoglavo misli da je u pravu i kao u Dangi vodi narod u provaliju.To jos nazivaju i leming sindrom ali to je neka druga tema.

  2. Samo opusteno….i lagano…Cemu zurba….Led u glavi …a vatra u srcu….Nikako obrnuto….Ne treba davati sud o knjizi, filmu,politickoj platformi ,ljudima….ni o cemu..pa ni o ovoj temi..pre nego sto se upozna njihov konkretan sadrzaj ,namena i cij.. Hajde da vidimo i cujemo …Bice interesantno. ..Prvo da vidimo definiciju govora mrznje.Sta je to govor mrznje …Naravno ,svi smo tu da naucimo ono sto treba da naucimo i sto je vredno ucenja. Kao i da bez oklevanja pocepamo u krpe… a potom da sa njima obrisemo cipele… svaki oblik cenzure iskazivanja slobodnog misljenja gradjana ….Naravno,ukoliko bude i najmanjeg razloga za to….i u ma kakvom zlatno-svilenom ,dizajniranom i brendiranom biohajvioristickom pakovanju ta cenzura bude prezentovana i nametana…..Ali hajde da bez predrasuda prvo vidimo sta imaju da nas nauce i da nam kazu edukovsni i profesionalni predavaci u najavljenim radionicama….Samo oni nikako ne bi trebalo da zaborave da se na ovoj pozornici pojavljuju kao cuvari drustvenih vrednosti, gradjanske demokratije i javnog morala… Kao i to da nas u publici ima mnogo..sto garantuje da neki medju nama znaju odgovor na uvek aktuelno i vecno pitanje…:,,A ko ce da nas cuva od cuvara…?.,, I da ce se u to ,ako bude potrebe ,i uveriti…Jer civilizacija nije plasljiva.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here