Tender za RTB u maju?

1
776

Tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-opioničarski basen (RTB) Bor trebalo bi da bude raspisan u maju, najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Komentarišući ranije najave da će tender za RTB Bor biti raspisan u maju, ministar je naglasio da država nije suočena ni sa kakvim rokovima koje nam neko nameće, na primer međunarodne finansijske institucije.

On je kazao da je reč o rokovima koje je država sama sebi postavila i da se na pripremi tendera za izbor strateškog partnera intenzivno radi.

Prema njegovim rečima, RTB pozitivno posluje, vraća svoje dugove, plaća sve tekuće obaveze i ostvaruje profit.

“U tim uslovima mi prepoznajemo ovo vreme kao idealno da tražimo partnere i imamo više kompanija koje su zainteresovane. To su kineske, ruske, a čak i sa zapada, pošto smo imali i kandsku kompaniju koja je radila dju dilidžens RTB-a”, naveo je Antić.

Antić kaže da je ruda u isključivom vlasništvu države.

“Po zakonima Srbije niko nema pravo na rudu. Ruda je vlasništvo Republike Srbije, a partner će imati eksploatacionu dozvolu na osnovu koje će vršiti rudarsku proizvodnju i plaćati Srbiji tu rudnu rentu”, rekao je Antić za Prvu.

Kaže da naša rudna renta nije niska već prilagađena evropskim okvirima.

Ističe da će tender biti potpuno transparentan i da će se pronaći najpovoljniji partner za Srbiju, koji će pratiti našu viziju da se RTB razvija, da se otvaraju novi rudnici i zadrži sadašnji broj radnika.

(Bor 030 / Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. Ponovo Vlada počinje akciju privatizacije RTB Bor ili iznalaženje strateškog partnera, a ne zna se koja je po redu. Ovakve akcije se promovišu bar tri puta godišnje za sada. Najavljivana je takva aktivnost decembra 2017., pa je odložena za marta i sada se najavljuje za kraj maja ili juna. Po svemu sudeći radi se na pamet ili neće da se otkriju sulude ideje. Za razliku od ranije, kada se pričalo da RTB Bor loše radi pravi gubitke, sada se veliča rad i profitabilnost RTB Bor. Najnovije objavljene informacije veličaju rad i profitabilnost RTB Bor, a sve na kontu visoke cene bakra. Pitam se, šta je bolje urađeno i kada je cena bakra bila iznad 10.000 €/t, ama baš pozitivno ništa, napravljeni dugovi, izgrađena fleš peći, a ne nova topionica, kako se informiše javnost. Umesto da Agencija za privredne registre oceni rad, ministri i ΛV služe se manipulacijama, hvalospevima i bajkolažama čelnika RTB Bor, “Sose”. Ako je informacija, da RTB Bor posluje profitabilno sa visokom tehnološkom, energetskom i profitabilnom efikasnošću, zašto se prodaje, jer u narodu stoji “najbolja krava se ne prodaje ili se prodaje zadnja”. Veme je da Sosa, usled dugogodišnjeg i mukotrpnog rada, malo odleži, a da ministri i njihov vođa počnu da razmišljaju svojom glavom, a ne Sosinom.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime