Tender za RTB u maju?

Tender za izbor strateškog partnera za Rudarsko-opioničarski basen (RTB) Bor trebalo bi da bude raspisan u maju, najavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Komentarišući ranije najave da će tender za RTB Bor biti raspisan u maju, ministar je naglasio da država nije suočena ni sa kakvim rokovima koje nam neko nameće, na primer međunarodne finansijske institucije.

On je kazao da je reč o rokovima koje je država sama sebi postavila i da se na pripremi tendera za izbor strateškog partnera intenzivno radi.

Prema njegovim rečima, RTB pozitivno posluje, vraća svoje dugove, plaća sve tekuće obaveze i ostvaruje profit.

„U tim uslovima mi prepoznajemo ovo vreme kao idealno da tražimo partnere i imamo više kompanija koje su zainteresovane. To su kineske, ruske, a čak i sa zapada, pošto smo imali i kandsku kompaniju koja je radila dju dilidžens RTB-a“, naveo je Antić.

Antić kaže da je ruda u isključivom vlasništvu države.

„Po zakonima Srbije niko nema pravo na rudu. Ruda je vlasništvo Republike Srbije, a partner će imati eksploatacionu dozvolu na osnovu koje će vršiti rudarsku proizvodnju i plaćati Srbiji tu rudnu rentu“, rekao je Antić za Prvu.

Kaže da naša rudna renta nije niska već prilagađena evropskim okvirima.

Ističe da će tender biti potpuno transparentan i da će se pronaći najpovoljniji partner za Srbiju, koji će pratiti našu viziju da se RTB razvija, da se otvaraju novi rudnici i zadrži sadašnji broj radnika.

(Bor 030 / Tanjug)