Vlada „Solomonski“ rešila problem sa aflatoksinima u mleku

Vlada Srbije odobrila je u četvrtak da se dozvoli koncentracija aflatoksina u mleku od 0,5 mikrograma po kilogramu, što je bilo propisano i pre dve godine, umesto 0,05 kako je bilo do sada, izjavio je danas ministar poljoprivrede Goran Knežević.

goran-knezevic-mleko-tanjug

On je na konferenciji za novinare posle sednice Vlade rekao da je mišljenje svih nadležnih zdravstvenih ustanova da promena pravilnika o dozvoljenoj koncentraciji aflatoksina u mleku neće ugroziti zdravlje građana.

„Veterinarska inspekcija je u poslednjih nekoliko dana izvršila proveru na 1.180 uzoraka mleka i stočne hrane širom Srbije.

Radili smo na proveri otkupa sirovog mleka, u fabrikama i mešaonama stočne hrane, kontrole na farmama i gazdinstvima u objektima za promet na malo, službeno uzorkovanje sirovog mleka, uzorkovali smo hranu za životinje u fabrikama mešaona, komponenti gotovih krmnih smeša i uzorkovana je i hrana za životinje na farmama i gazdinstvima.

Na osnovu rezultata veterinarska inspekcija donela je rešenje o zabrani prometa sirovim mlekom sa 73 farme“ , rekao je ministar.