Dan opštine Bor u znaku dobijanja statusa grada [FOTO]

Svečanom akademijom u Muzičkoj školi „Miodrag Vasiljević“ u Boru obeležen je šesti maj, Dan opštine.

opstina-bor-2014

Predsednik opštine Živorad Petrović poručio je tim povodom da Bor, čiji je simbol Rudarsko-topioničarski basen (RTB), želi da dobije status grada.

„Prošlost, sadašnjost i budućnost opštine Bor direkto su povezani sa rudarstvom i Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor. Zato Bor i nazivaju gradom rudara i metalurga, a RTB je i danas jedan od stubova razvoja privrede Srbije“, rekao je Petrović na svečanosti.

dan-opstine-2014-01

On je istakao da je Bor danas moderan i lep grad, sa razvijenom infrastrukturom, uspešnim javnim sektorom, grad koji imeđu ostalog ima aerodrom, centar za kuluru i zoološki vrt.

„Znacajnu pažnju posvećujemo nauci i školstvu, pa osim osnovnih i srednjih škola u Boru više od pola veka radi Tehnicki fakultet“, naveo je predsednik opštine i istakao da u budućnosti RTB Bor ne sme biti jedini oslonac privrede, već se mora znatno veća pažnja posvetiti razvoju privatnog sektora.

dan-opstina-bor-zivorad-petrovic
Živorad Petrović, predsednik Opštine Bor

Prema rečima Petrovića, zadatak lokalne samouprave biće da stvori povoljne uslove za investicije u Boru, kako bi u manjim i većim fabrikama građani mogli da nađu posao, a Bor nastavi napredak.

„Jedan od prioriteta na kome želimo da insistiramo jeste da i Bor dobije status grada, što svakako zaslužuje“, zaključio je Petrović.

Osim odbornika lokalnog parlamenta i članova Opštinskog veća svečanosti su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava iz susednih mesta Istočne Srbije, Vojske Srbije, javnih i javno-komunalnih preduzeća opštine Bor i nekadašnji predsednici borske opštine.dan-opstine-bor-2014-publika

Ove godine u opštini Bor obeležava se nekoliko jubileja: sedam decenija od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, 110 godina osnivanja Francuskog društva borskih rudnika, 180 godina od dolaska kneza Miloša Obrenovića u Brestovačku Banju i 67 godina od dobijanja statusa opštine.

dan-opstine-2014-02

Bor je 1947. godine, na osnovu tadašnjeg Zakona o administrativnoj podeli i zvanicno dobio status opštine, a od 2008. godine šesti maj obeležava se kao Dan opštine Bor.

(Tanjug / Bor030)

[RFG_gallery id=’9′]