Održan BlogOpen ’09

Predhodnog vikenda, 4. i 5. Septembra, održano je četvrto (treće zvanično) regionalno okupljanje blogera iz regiona koje nosi naziv BlogOpen. Čast da bude domaćin ovogodišnjeg radno-prijateljskog susreta blogera je imao grad Niš. BlogOpen09 je i ove godine zadržao medjunarodni karakter, i okupio je stotinak blogera iz Srbije BiH i Makedonije. Naglasak ovog okupljanja je stavljen na druženje i upoznavanje ali su istovremeno organizovana i interesantna predavanja i diskusije na razne teme.

 

Prvog dana manifestacije blogeri su se okupili u rovovima Niške tvrdjave koji se pokazao kao zanimljiv ali nefunkcionaan ambijent za ovakvu vrstu manifestacije.

Uvodno predavanje je održao Milan Milošević iz Niša. Tema predavanja je bila “Medunarodna godina astronomije” i mogle su se čuti informacije o internet akciji “Počni da otkrivaš svemir” a predavač se osvrnuo i na to koliko su sadržaji vezani za astronomiju dostupni na internetu.

Nakon Astronomije prisutni blogeri su mogli da nauče nešto više o pravopisu i saznaju koliko se pravopis postuje u pisanju blog tekstova. Zanimljiva je bila informacija da samo 0,5% blogera piše potpuno ispravno što je povezano sa sa nivoom pismenosti u društvu. Autor i predavač ove zanimljive teme bio je Borski bloger i književnik Branislav Dimitrijević.

Nakon petnaestominutne pauze, Darko Buldioski, Makedonski bloger, nezavisni internet konsultant i predavač na privatnom fakultetu “New York University Skopje“, predstavio je pojam “Live Blogging“. Pojam jako zanimljiv svim blogerima koji predstavlja koliko je važno pravovremeno i brzo širiti informacije i koliki je uticaj prisutnosti na socijalnim mrežama kao što su Twitter i Facebook i što je najvažnije, kako pristupiti live blogingu.

Larisa Ranković je na BlogOpen-u predstavila koncept medija gradjanskog društva i povezala blogove i blogere sa ovim modelom. Larisa se osvrnula na to koliki uticaj imaju blogeri na svakodnevna dešavanja i na odnos države prema nezavisnim medijima. To je ujedno bilo i poslednje predavanje prvog dana BlogOpen-a nakon čega su blogeri nastavili sa neformalnim druženjem po Niškim ugostiteljskim objektima.

Formalni deo drugog dana BlogOpen manifestacije je zbog lošeg vremena preseljen u Niški Kulturni Centar što se pokazalo kao odlična ideja jer je zatvoreni prostor NKC-a mnogo prigodniji ovoj vrsti manifestacije.
Uvod u predstojeća predavanja napravio je Peđa Pušelja (Blogowski) koji je putem video strima pozdravio blogere i podsetio na tešku situaciju Niške porodice Kocić.

Jelena Janković (Miss_Cybernaut) je predstavila Etarget kompaniju i navela načine na kojima ta kompanija i blogeri mogu da razviju saradnju. Navela je i par statističkih primera a jedan od zanimljivijih je taj da se dnevno u blogosferi objavi preko 900.000 tekstova a da preko 75% bude i pročitano.

Krem večeri je bilo predavanje, ili bolje reći diskusija, Miloja Sekulića i Miloša Petrovića “Obe strane priče”. Njih dvojica su na duhovit i zanimljiv način predstavili kako saradjuju PR agencije i blogeri i koje se mogućnosti takve saradnje. Miloš je naveo i par primera kako postati zanimljiv PR agencijama. Prihvaćeno je mišljenje da je ova diskusija bila najbolji deo BlogOpen-a, barem što se tiče zvaničnog dela.

Samu manifestaciju je pratio veliki niz tehničkih propusta u organizaciji ali su se okupljeni složili u oceni da je skup svakako uspeo jer je ispunio prevashodni cilj, a to je druženje i upoznavanje blogera i da pomenuti propusti nisu zanemarljivi ali da nisu imali velikog uticaja na odličan utisak koji su blogeri poneli iz Niša.