Raspisan tender za profesionalno rukovodstvo RTB-a

6
41

Vlada Srbije raspisala je javni poziv za izbor profesionalnog menadžmenta i savetovanja u upravljanju Rudarsko topioničarskim basenom (RTB) Bor.

U tenderu koji je objavljen u listu Politika od četvrtka navodi se da zainteresovani ponude mogu slati do 28. aprila 2017. godine u 16 časova i da prednost imaju ljudi sa iskustvom.

Ponuda mora biti detaljna, a zainteresovani moraju platiti i 15.000 evra kao uslov za učešće na javnom pozivu.

U ponudi će, kako je ranije prenela Radio-televizija Srbije, biti najmanje 10 direktora i plan je da upravljački tim u RTB Bor uđe do leta.

Zadatak profesionalnog menadžmenta biće da poveća profitabilnost, obezbedi nova tržišta i novu organizaciju rada i plan poslovanja sa Unapred pripremljenim planom reorganizacije.

U ponudi mora predložiti strategiju razvoja RTB-a Bor, plan razvoja rudarstva i metalurgije, plan proizvodnje, plan smanjenja troškova poslovanja, strategiju prodaje proizvoda sa projektovanim cenama za ključne proizvode RTB-a, strategiju nabavke, da projektuje nivo zaposlenih, primeni mere UPPR-a u saradnji sa rukovodiocima RTB-a i nadležnim ministarstvima.

Profesionalni direktori biće u svim delovima borskog giganta uključujući i rudnike bakra i zlata u Boru i Majdanpeku i topionici.

rtb jama
Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski rekao je u utorak da je raspisivanje tendera poslednja obaveza koju je RTB Bora imao po Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR).

“RTB je u stanju da izmiruje sve obaveze preuzete iz UPPR koji je prošlog meseca potvrdjen u Privrednom apelacionom sudu u Beogradu”, rekao je on.

Spaskovski je rekao i da su plaćene sve obaveze za javne prihode – rudna renta, ekološka taksa, prihodi lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka, kao i da se redovno, pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje i rata kredita kanadske EDC banke za izgradnju nove topionice.

Po osnovu UPPR-a država je otpisala dug RTB-a od 900 miliona evra.

(Beta)

 

6 KOMENTARA

 1. DA LI JE TO SPAS ZA RTB BOR?

  Javni poziv za uvođenje profesionalni menadžment u RTB Bor traje do 28. aprila 2017. godine. Pregovori najuspešnije da traju, za RTB Bor je izgubljena i sledeća godina. Ukoliko dotle Vlada zadrži Spaskovskog na čelu RTB Bor, a to je dati “kozi da čuva kupus”. Spaskovski će, kao neprikosnoveni čelnik naoružan strpljenjem, bajkolažima i potpomognut svojim radnjama suprotnim zakonu, utrošiti dve milijarde dinara iz budžeta države za pokrivanje budućih i ostvarenih gubitaka. RTB Bor konstantno pokriva gubitke sredstvima države sa više od sto miliona evra godišnje. Nestručni rad i investicioni promašaji srozavaju tehnološko iskorišćenje bakra sa planiranih 98% na ispod 80%, tehnološko iskorišćenje flotacija sa planskog 85,66% palo je na sramnih 71,43%. Rezultat je nizak kapacitet proizvodnje (umesto 80 kt, proizvodise ispod 40 kt katodnog bakra) i gomilanje gubitaka (više od sto miliona evra godišnje). Bez sklanjanja Spaskovskog i dovođenjem eksperata, a Srbija, na svu sreću, ih ima, je jedini spas, bar do uvođenja strateškog partnera u RTB Bor. Kakav profesionalni menadžment, a imaju u Vladi iskustva sa Kamarašovim menadžmentom u Železari Smedereva. Primećuje se da u vezi izbora profesionalnog menadžera glavnu reč vodi Blagoje Spaskovski, koji je uspešno uništio RTB Bor, a sada se ponaša kao da je pao (preleteo) s Marsa, ko mu to sve dozvoljava da vršlja, zamagljuje i zanosi kao m*da u kosidbu, a nije sposoban, osim da laže, ni vodu da nosi.

 2. Izgleda da g.Spaskovski ipak nije ,, sam, licno i personalno ,, i PRONASAO Bor 1903.godine….I da jos po neko u Boru zna po nesto….o rudarenju.. I da ga nije licno stvorio ,razvijao i pretvorio u SVETSKOG GIGANTA U PRETHODNOM VEKU.. Ali da ne ponavljam VEC detaljno NAPISANO u komentaru prethodng jucerasnjeg clanka o istoj temi….Za Bor su prolivene REKE… KRVI,ZNOJA I SUZA…A te reke su prolile NASE FAMILIJE ..i za Bor i za Srbiju….Nisu bre dosli Marsovci sa Marsa… .Alo..sa tim nema zezanja..

 3. Stigoh iz Kine i ovde, u NGC da se ugrejem. Ali, cvrc Milojko! Nema grejanja. Da se saberem od čudnih utisaka. Najpre, nisam odmah otišao da proveravam šta će s nama biti do pošljetka u vezi RTBa već najpre da vidim šta se dešava u Pjongjangu pa prvo svom bratu Nenadu C. da kažem. Pa i da kažem. Jao, ne da se gradi, sve same dvadesetospratnice. U dugom nizu. Neša može samo da ih takve sanja u svom Beogradu. Kao lego kockice.
  A sada o RTBu. Mrka kapa, braćo drugovi. Pojeo vuk magarca.
  Vučem ih za rukav, velim
  “ Ma kupite nas za siću, ma vi ste komunisti i vaša je država komunistička, vi sve možete i sve znate. Ma vi možete ko od šale da dokažete čak i Rimanovu hipotezu”
  “A, ne” veli meni predsednik Kine Sji Đi Ping.
  “Ne, nije tako. Brat Nenad C je izneo sumnju da smo mi obični kapitalisti a ne komunisti i to mora odmah da se proveri i utvrdi krivica za takav istorijsku revizionizam sa naše strane. A o kupovini RTBa kasnije, nije ništa o glavu“
  “Ali nama se je to već obilo o glavu“ kažem i mislim u sebi “Stvar je vruća, stvar je vruća… “
  Posle pola sata vuku me za rukav.
  “Ajde“ kažu “zove te Ping“
  Ja sav sretan mislim pretsednik Sji Đi Ping. Kad ono neko iz vrha za koga ja nisam čuo. Zove se Ping Pong.
  “Znlaš li da zvekećeš lopticu za stoni tenis? “
  “Ne ali moj brat Neša sigurno zna, on je stručnjak I za to” I mislim vraća se Ping Pong diplomatija.
  “OK” kaže on “Ako si dunster da se ne gnjavim s tobom. Mi smo odlučili….”
  “Šta?”
  “To…”
  “Da kupite?”
  “Da kupimo…”
  “Za koliko?”
  “Za 300”
  “Miliona dolara?”
  “Da”
  “Ma nemojte da nas bre…Malo. Evo bre Smderevo na primer…”
  “Ma mnogo, svi kažu da smo pretplatili”
  “RTB?”
  “Ma ne!”
  “Pa šta onda?”
  “Pa … Ronalda!”
  “E svašta, pa brat Neša će da pobesni ako čuje da je njegov Ronaldo ostao u RTBu i dobio 30000000000000000000000dolara”
  “Ma samo trista miliona dolara samo za Ronalda. I da igra od jeseni…”
  “Naš Ronaldo ne igra, on rukovodi”
  “Ali mi zovemo pravog Ronaldau Shanghai Shenhuu”
  “A gosn Neša, a RTB, a mi, a ja?”
  “A svima njima sretna nova 2017!”
  “Ma dobro, sa Nešom smo se izčestitalipre par meseci, a i ostalima isto tako a i vama u Kini isto tako”
  “Znači crko konj?”
  “Crko”
  “A Ronaldo Nešin?”
  “A on neka bude gradonačelnik.”

  Mislim se u avionu “Pa dpbro je, ma super je”
  Pa neka bude tako.
  Sretna nova Kimu i narodu Severne Koreje.
  I Kine.
  I Neši opet.
  I RTBu.
  Dobro, u redu, neka bude i Direkciji.
  I Ronaldu.
  I Ronaldu, zašto ne.
  I Tebi koji ovo čitaš
  I lektoru koji je ovo pročitaola.
  Svima svima dobro zdravlje, puno para, dobar fudbol, čist vazduh, zemljotres u Čileu, jer je to jedini način da poraste cena bakru i da svako od nas bude Ronaldo. Sve što poželite I ja vam želim.
  Vaš Drug Mao zvani Murinjo.
  2017!

 4. Eto…opet ove Titove Crvenkape ne rade nista korisno za Srbiju i njen narod…Samo 300 milki za Ronaldinja Borinja? Smesno..Ovaj nas Mao bas hoce da nam rasproda nacionalno blago bud zasto.. .Prava naivnaTitova Crvenkapa…A poznato je da one su ONE…KAO I NJIHOVO POTOMSTVO… naivnije i od francuskih sobarica.. pa je tu njegovo je bar i najmanje 37% od bruto …Pa pa te pare nema da dobiju cak ni RTB Bor….Pa cak ni PRAVO NA EKSPLOATACIJU NEVIDJENIH RUDNIH REZERVI VREDNIH STOTINE I STOTINE MILIJARDI EURA… BAKRA,ZLATA I SREBRA …I TO BEZ IKAKVE OBAVEZE KUPCA DA STITI ZIVOTNU SREDINU ..PO PRAVILIMA EVROPSKE UNIJE…..A kamoli naseg Ronaldinja..koji je kao sto svi znamo..najvece nacionalno bogatstvo i Bora i Srbije.

 5. Opet nejasno, rasplinuto, ako sam ja Crvenkapa onda si ti brate Crnokapac.
  Nikom ništa nisam ukrao. Ništa upropastio. nikoga eksploatisao. Nisam ni od čijih usta otimao zalogaje a to buržuji koje braniš čine
  Eto
  Opet ti, ako bih mogao da kažem
  Ali ajd budi čovek pa tvoju omiljenu temu o status grada konačno i nepovratno pojasni. Ja to od tebe čekam. Možda grad ima i od tebe vajde. A ne samo Beli grad.

 6. Ha,ha,ha… kazem ja naivne ove nase Borske Crvenkapice…ko francuske sobarice..nase slatke naivke..pa ne znaju ni neprestano…DA ZAMENJUJU TEMU …I umesto da uzmu taxi…iODMAH ODU kod Ronaldinje da im ON objasni.. KAO JE UOPSTE TO MOGUCE ..I ZASTO SVI GRADOVI U SRBIJI.IMAJU STATUS GRADA…A BOR JEDINI NEMA…A TO ODLICNO ZNAJU…stalno mene mladog i naivnog nesto propituju i pitaju…Ali slatke su…Zato neka idu kod naseg Cika Ronaldinja Borskog Portabl Tita ..da ih stavi u krilo i da im ovo objasni……A i da im ,,da cika bonu,,…..

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime