Sindikatima nejasna računica o minimalcu

Unija poslodavaca prihvatiće povećanje cene rada najviše za sedam odsto ukoliko tako odluče predstavnici Vlade, dok sindikatima nije jasno kako se došlo do računice da se minimalac može povećati za najviše šest do sedam odsto.

dinari-1000

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kazao je Tanjugu da nije sasvim jasno kako su predstavnici vlade, odnosno Ministarstva finansija došli do cifre da se minimalac može povećati za najviše sedam osto i da se taj sindikat zato ne može izjasniti da li je to prihvatljivo ili ne.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je sinoć da privreda ne može da podnese povećanje minimalne cene rada od 20 odsto.

„Neko povećanje dolazi u obzir, ali ako uzmemo u obzir da je BDP pao ove godine, te kretanje ostalih plata koje su stagnantne, situaciju na tržištu rada i naše perspektive i fiskalnu konsolidaciju, mislim da bi bilo realno očekivati povećanje od oko šest, sedam odsto, ne više“, rekao je Vujović.

Orbović kaže da predstavnici Vlade Srbije na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta (SES) prošle nedelje nisu izneli nijedan podatak o tome koliko bi minimalac trebalo da iznosi, a da su se sindikati, pre svega, rukovodili onim što piše u Zakonu o radu i imajući u vidu zvanične statističke pokazatelje u zemlji.

Tako su, kako kaže, došli do cifre da bi minimalac u Srbiji trebalo da se poveća na 137, 9 dinara po radnom satu.

Sa druge strane, Unija poslodavaca Srbije prihvatiće povećanje cene rada najviše od sedam odsto ukoliko predstavnici Vlade odluče da bi ona ipak trebalo da se poveća, izjavio je danas predsednik Unije Nebojša Atanacković.

On je Tanjugu rekao da je povećanje minimalne cene rada od šest do sedam odsto, koliko najavljuju predstavnici vlade, realno, ali da su zahtevi sindikata da se ona poveća na 137, 9 dinara nerealno, jer se u zemlji nisu stvorili uslovi za to.

Sindikati, kako smatra, nisu uzeli u obzir sve parametre koje je trebalo da imaju u vidu prilikom računice.

„Na Vladi je da nađe rešenje koje je prihvatljivo u ovoj situaciji. Poslodavci smatraju da minimalna cena rada ne treba da se menja, ali, ako vlada odluči da je moguće da se minimalac poveća za šest do sedam odsto, mi ćemo prihvatiti to rešenje“, rekao je Atanacković.

Predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta nisu postigli dogovor prošle nedelje o visini minimalne zarade i tome da li je treba povećavati, pa će konačnu odluku, kako je najavljeno, doneti Vlada Srbije.

Sindikati su došli do računice da bi ona trebalo da iznosi 137, 9 dinara, dok poslodavci nisu bili za to da se ona ne menja.

Minimalac u Srbiji iznosi 115 dinara po radnom satu i nije se menjao više od dve godine.

(Tanjug)