U razgovoru sa ninđucu majstorom o lepotama ove ratničke veštine [INTERVJU]

Miša Cvetković, majstor ninđucu borilačke veštine i osnivač „Kuće borilačkih veština“ u Boru već duži niz godina usavršava ninđucu, a od skora njoj podučava i svoje mlađe članove.

Foto: Miša Cvetković
Foto: Miša Cvetković

Ninđucu klub „Tori Bujinkan“ koji radi u okviru borske „Kuće borilačkih veština“ okuplja veliki broj članova koji žele da se usavrše i nauče nešto novo i korisno.

Miša Cvetković, trener ove ratničke veštine, do crnog pojasa stigao je napornim višegodišnjim radom, najpre u Centru sporta za sve „Zmaj“ u Boru, a kasnije je i sam krenuo svojim pravcem u prenošenju znanja koje je stekao.

1. Zašto danas treba vežbati ninđucu?

„S obzirom na to da je ninđucu ratnička veština samoodbrane i preživljavanja, mnogi misle da ona danas nema svoju upotrebu, osim u ratnim uslovima. Međutim, ninđucu nije samo veština borbe, ona nas jednako uči kako da razumemo svet oko sebe, razvijemo svoje psihičke i fizičke potencijale i ravnotežu, sačuvamo dobro zdravlje, razvijemo kreativnost, pozitivan duh, otvorimo se prema svetu i steknemo prijatelje za ceo život. Ninđucu nas uči kako razvijemo samopouzdanje, plemenitost i sebe kao osobu“, rekao je Miša na samom početku razgovora.

Foto: Miša Cvetković
Foto: Miša Cvetković

2. Ko može da se bavi ovom borilačkom veštinom?

„Oni koji nemaju čisto i iskreno srce i otvoren duh  ne mogu pravilno sagledati sebe i odbaciti svoj ego. Takve osobe ne mogu dugo opstati u ovoj veštini. Ninđucu je vrlo surov, ali i vrlo iskren prema nama, baš kao i život. To nije borilački sport, već borilačka veština, tačnije ratnička veština, koja za cilj ima da nauči pojedinca kako da se odbrani u realnim situacijama od protivnika, uz najmanju moguću štetu sebi, a najveću moguću napadaču. Zato se i kaže da ninđucu nije ‘lepa’ veština, jer joj cilj nije zadiviti, već preživeti“, dodao je Cvetković uz osmeh.

3. Klub koji vodiš deo je internacionalnog Tori ogranka?

„Tako je. Svi naši članovi postaju deo velike Tori međunarodne organizacije, koja ima klubove u Dubaiju, Srbiji i još u mnogim zemljama sveta. Dakle, Tori je savez klubova i osnovao ga je moj učitelj Nedeljko Ašanin kod koga imam treninge svakog meseca. Inače, aktivno se usavršavam na seminarima u Kragujevcu i u drugim gradovima“, naveo je Miša.

4. Oni koji su zainteresovani za ninđucu, kako vas mogu naći i početi sa treningom?

„Treninzi se održavaju ponedeljkom, sredom i petkom u Sportskom centru od 20 časova. Svi su dobrodošli da treniraju i zavole ratničku i borilačku veštinu koja je sve popularnija na ovim prostorima“, zaključio je Cvetković.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Bor – grad šampiona“ koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.