Virtuelna 3D tura grada kao podsticaj razvoju turizma Bora i okoline

Angažovanjem Dalibora Doberšeka, vlasnika „Turistike“ i Centra stranih jezika „Alphabeta“, uz svestranu i nesebičnu tehničku pomoć i podršku fotografske radnje „Foto Svarče“, priveden je kraju projekat „Bor iz vazduha“, čiji je primarni cilj novi način popularizacije turističkih lokaliteta grada Bora i njegove okoline. 

bor-iz-vazduha

Virtuelna 3D tura grada omogućava kretanje iznad najatraktivnijih tačaka u gradu i okolini sa visine od 45 do 300 metara.

Rad na samom projektu „Bor iz vazduha“ trajao je šest nedelja i trenutno još uvek nije u završnoj fazi. U ovom trenutku obuhvata snimljenih 44 od 55 planiranih tačaka, ali dalji razvoj naših ideja zavisi od finansijske podrške“, rekao je za naš portal Dalibor Doberšek, autor ovog projekta.

Prema rečima Doberšeka, ideja za virtuelnu turu kroz grad Bor nije nova, ali je bilo neophodno da se steknu određeni tehnički uslovi koje ovaj projekat iziskuje.

bor-iz-vazduha-1

U narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih mogućnosti, u planu je ubacivanje mape grada, mogućnost odabira većeg broja jezika, kao i tekstova koji će pratiti sve značajne lokalitete grada i okoline u cilju boljeg informisanja turista.

Svu neophodnu tehničku podršku pružio je „Foto Svarče“. Oni su kao ekipa izasli u susret svojim dronom i operaterom letilice. Trenutno je Bor jedini grad sa ovakvom rezentacijom, koja je čak i u svetu retka. Takođe, biće dodati i video materjali, hotspotovi sa informacijama o objektima itd. Sve ovo može biti zanimljivo Opštini Bor za Zoo vrt i unutrašnjost Lazareve pećine ili RTB-u za kafe Jama ili hotel „Jezero“.

Pošto je primarni cilj virtuelne ture grada popularizacija turističkih potencijala, autor ovog projekta ističe da očekuje da će se ovoj ideji pridružiti i brojni turistički objekti na usnimljenim lokacijama kako bi bilo moguće da se i sa njihovim potencijalima turisti upoznaju virtuelnim putem.

Trenutno je putem sajta www.borizvazduha.rs moguće posetiti samo unutrašnjost hotela „Albo“ i Centra stranih jezika „Alphabeta“.