Apelacioni sud potvrdio UPPR RTB Bor Grupe

Beogradski Privredni apelacioni sud potvrdio je juče sve unapred pripremljene planove reorganizacije za četiri preduzeća u sastavu RTB Bor Grupe. Na taj način, sva rešenja o prihvatanju četiri UPPR-a, koja je u julu ove godine doneo Privredni sud u Zaječaru, postala su pravosnažna, a postupak pred sudom je okončan.

rtb-direkcija

Ovaj pravno-ekonomski dokument stupiće na snagu za 14 dana, a reč je o najvećem finansijskom restrukturiranju u Srbiji vrednom 1,2 milijarde evra. Zahvaljujući devedesetoprocentnim glasovima poverilaca, a shodno tome i odluci najpre Privrednog suda u Zaječaru, a sada i Privrednog apelacionog suda u Beogradu, RTB-u Bor otpisana je gotovo milijarda evra starog duga nastalog od 1960. do 2010. godine.

UPPR RTB-u Bor donosi: otpust 90 odsto neobezbeđenih potraživanja od oko milijardu evra; konverziju duga obezbeđenih poverilaca u kapital države, čime RTB Bor Grupa dobija jasnu vlasničku strukturu – državno vlasništvo; statusnu promenu koja za cilj ima formiranje jednog umesto četiri dosadašnja preduzeća.

Sve ovo, nakon što su uz pomoć Vlade Srbije izgrađene nova topionica, fabrika sumporne kiseline i nove flotacije u Boru i Majdanpeku, RTB-u Bor pruža mogućnost za dalji razvoj rudarske proizvodnje. Investicije u rudarstvo donele bi veću proizvodnju koncentrata iz svih rudnika RTB-a Bor, gde su rezeve od oko dve milijarde tona rude dovoljne za 100 godina rada, kapacitet nove topionice bio bi popunjen, a zarada koja se danas ostvaruje preradom stranog koncentrata, bila bi na taj način udvostručena. Samim tim, kompanija bi postigla finansijsku stabilnost, povećala prihode i učešće u BDP-u države Srbije, što je i cilj sadašnje republičke vlade.

RTB Bor ne može sam da investira u rudarstvo, država Srbija takođe. Zato je neophodna promena vlasničke strukture – koju omogućava upravo usvojeni UPPR – jer nigde u svetu nije praksa da država investira u rudarstvo.

Na kraju, RTB Bor u narednih osam godina, umesto milijarde evra starih dugova nastalih u periodu 1960-2010., mora da vrati oko 130 miliona evra i 250 miliona evra iz klase obezbeđenih poverilaca (krediti za novu topionicu, fabriku sumporne kiseline i deo rudarske opreme).

(Kolektiv)