Filozof Ivan Vučković iz Bora ponovo pozvan u Beč

Profesor filozofije u borskim srednjim školama i potpredsednik Skupštine grada Bora, Ivan Vučković ponovo je dobio poziv sa Bečkog univerziteta za učešće na predavanjima koja okupljaju mali broj intelektualaca, pre svega stručnjaka na polju filozofije, germanistike i politikologije.
Skup se održava u prvoj polovini naredne godine, a Vučković je u aprilu 2019. godine bio gost Univerziteta u Beču na preporuku profesora H. U. Gumbrehta sa američkog Stenforda (Stanford University, USA) sa kojim sarađuje i sa kojim je radio intervju, objavlljen na RTS-u.
Tom prilikom Vučković je učestvovao na predavanjima iz oblasti filozofije i germanistike, a zatim je dobio i zvaničnu preporuku sa Bečkog univerziteta za svoj dalji rad.
Vučković kaže da mu je čast što je opet pozvan i da će se potruditi da, ukoliko okolnosti dozvole, ponovo bude gost Univerziteta.
„Predavanja su naravno na nemačkom jeziku i, bez obzira na to što taj jezik govorim dosta dobro, uvek je izazov učestvovati u ozbiljnim stručnim diskusijama u okviru stranog jezika. Bilo je to izuzetno iskustvo i verujem da će se nastaviti”, ističe Vučković.
On je dodao da je već objavljivao na nemačkom i engleskom jeziku, neki od njegovih tekstova su prevedeni i na španski, a citiran je i u više časopisa u zemlji i inostranstvu. Sarađuje sa Noamom Čomskim kao i sa Srpskim filozofskim društvom i Akademijom nauka i umetnosti.
Ove godine je pozvan i na međunarodni filozofski skup „Felix Romuliana” u Zaječaru početkom septembra gde bi trebalo da održi jedno tematsko predavanje. Tema ovogodišnjeg filozofskog skupa je „Savremena filozofija društva i budućnost ljudske zajednice”, a uvodno predavanje će održati dr Viorel Vizureanu sa filozofskog fakulteta iz Bukurešta.