U Boru obeležen Međunarodni dan joge [FOTO]

Javnim časom u parku ispred Muzičke škole u centru Bora obeležen je 21. jun, Međunarodni dan joge (IDY).

Ujedinjene nacije su 2014. godine uvele Međunarodni dan joge čime je ona prihvaćena u celom svetu. Rezoluciju UN o jogi je predložila Indija, a podržao ju je rekordan broj država članica čak 175, među kojima je i Srbija.

U Boru se ova manifestacija održava već šestu godinu kroz program „Dana joge“ u organizaciji „Tima kreativnih ideja“, odnosno studija „Joga kreacija“.

Javni čas u gradskom parku vodila je instruktorka Željka Zdravković.

Četrdesetak učesnika radilo je danas vežbe i tehnike disanja za detoksikaciju i ubrzavanje metabolizma, kao i hipno-meditaciju za usmeravanje pažnje i jačanje koncentracije.

„Joga je u svetu poznata i masovno se koristi kao vid relaksacije i tehnika za održavanje vitalnosti. Svi je praktikuju zato što nema negativnih pojava i lako se može prilagoditi svakome, kako starijoj populaciji, tako i deci i mladima, a uz intenzivnije vežbe može sportistima biti dodatak treninzima“, kaže Zdravković.

Ona ističe da su u „Timu kreativnih ideja“ posebno ponosni na program joge za trudnice i porodilje koji je jedinstven u istočnoj Srbiji.

„To je moj autorski program koji objedinjuje prenatalnu jogu, odnosno period pripremne za porođaj i vežbe za postporođajni oporavak. Za ovaj program vlada veliko interesovanje“, kaže Zdravković.

Interesovanje za jogu u Boru raste iz godine u godinu, a iz ovog studija odgovaraju atraktivnim programima prilagođenim vežbačima.

Zainteresovani za ovu indijsku disciplinu mogu kontaktirati „Tim kreativnih ideja“ preko  sajta i naloga na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:203018090927'.